Majoritatea germanilor pare să fi ajuns la concluzia că vremea Angelei Merkel se apropie de final. Un nou sondaj YouGov, publicat miercuri, relevă că 47% dintre cetăţenii Republicii Federale ar prefera ca actualul cancelar să nu obţină un nou mandat, în timp ce doar 36% au spus că ar dori reconfirmarea acesteia pentru a patra oară în funcţie, scrie publicația germană Deutsche Welle, în ediția online.
Desigur, acest lucru depinde de reuşita discuţiilor exploratorii între conservatori şi socialişti, care ar putea reedita marea coaliţie aflată la putere în ultimii patru ani.
Această formulă de guvernare este singura care îi asigură Angelei Merkel încă patru ani de şefie a executivului de la Berlin. Discuțiile preliminare privind formarea unei noi coaliții cu Partidul Social-Democrat vor debuta pe 7 ianuarie. În cazul în care se ajunge la negocieri depline, acestea nu vor putea fi încheiate înainte de sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă că Germania nu va avea un nou guvern înainte de Paşti.
Marea coaliţie, o alegere între ciumă şi holeră pentru SPD
Marea coaliţie nu este însă un dat, măcar pentru faptul că nu se bucură de prea multă susţinere printre socialişti, care văd în Angela Merkel una dintre cauzele principale ale dezastrului din alegerile generale, soldate cu un neverosimil 20,5 la sută pentru SPD – cel mai slab scor din istoria acestei cândva măreţe formaţiuni politice germane.
Primele negocieri de formare a aşa-numitei coaliţii Jamaica între grupul conservator CDU/CSU, Partidul Democraţilor Liberi (FDP) şi Partidul Verzilor (Die Grünen) – numită astfel după culorile acestor partide – au eşuat în luna noiembrie, după o îndelungată zbatere, curmată de liberali pe 19 noiembrie, în miez de noapte. Christian Lindner a retras partidul de la negocieri, precizând că liberalii nu sunt dispuşi să accepte compromisuri indigeste.
Săptămâna aceasta, preşedintele FDP, Christian Lindner şi şeful grupului liberal din Bundestag, Wolfgang Kubicki au sugerat că, în cazul unui scrutin anticipat, liberalii nu ar putea intra într-o alianţă cu Merkel pe post de cancelar. În opinia celor doi lideri ai FDP, nu este limpede în ce măsură creştin-democraţii pot ieşi din actualul impas păstrând-o la cârmă pe doamna Merkel.
„După doisprezece ani de guvernare, doamna cancelar nu doreşte să ajungă în situaţia în care se contrazice singură”, a declarat Lindner pentru cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, subliniind că FDP nu ar refuza să facă parte dintr-un „proiect de înnoire” a ţării.
Cuvintele sale au fost reluate la scurt timp de Kubicki, într-un interviu acordat miercuri grupului de media Funke. Veteranul liberal, cunoscut pentru irascibilitatea sa, a învinuit-o pe Merkel pentru eșecul negocierilor de formare a coaliţiei Jamaica. „Depinde de CDU cum vrea să iasă iasă din această vale a plângerii”, a spus el. O aluzie la un recent sondaj în care CDU se situează la aproximativ 33 de procente. Cifra este similară cu scorul obţinut de conservatori în alegerile din septembrie, cel mai slab de după 1949.
Stilul de guvernare al Angelei Merkel reclamă mult calm, pe alocuri pasivitate, în cadrul unei coaliţii de centru care deține o majoritate parlamentară confortabilă. Un guvern minoritar, singura opțiune alternativă care se află în prezent pe masa discuţiilor, ar pune-o în neplăcuta situaţie de a obţine acordul mai multor grupuri parlamentare pentru a adopta legi noi. Or, nu este de mirare că longeviva Merkel nu ia în considerare o atare propunere.
Alte perspective
Chiar dacă multă lume – poate chiar şi Angela Merkel – simte că epoca ei a trecut, nimeni nu știe exact cine o poate înlocui în fruntea celui mai mare și mai important partid din Germania.
Kubicki a formulat câteva sugestii în acest sens: Jens Spahn, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, în vârstă de 37 de ani, a atras mult atenția presei germane în ultimele luni, nu în ultimul rând pentru declarațiile sale deseori provocatoare, menite să obţină o reacție populistă. Spahn pare că este un nume sigur în orice viitoare luptă pentru obţinerea conducerii în CDU.
Apoi, Daniel Günther, în vârstă de 44 de ani, noul premier din landul Schleswig-Holstein, unde este liderul unei coaliții de tip Jamaica, care urma să fie reiterată la nivel federal, conform dorinţei arzătoare a Angelei Merkel.
Într-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post, cei doi conservatori au speculat deschis în legătură cu viitorul partidului. „Vedem – ceea ce este neobișnuit din punct de vedere istoric – că, în perioada în care CDU asigură funcţia de cancelar, apare un nou tip de premieri de land care, alături de mulți alți tineri cu atribuții guvernamentale, garantează un maximum de potenţial în epoca post-Merkel”, a spus Günther.
Un alt nume pomenit ocazional când se vorbeşte despre viitorul CDU fără Merkel este cel al Annegretei Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 55 de ani, care a asigurat victoria partidului în vestul ţării, în micul land Saarland, la începutul acestui an. Totuşi, poziționarea ei în zona relativ de stânga a partidului conservator, i-ar determina pe mulţi colegi să o perceapă mai degrabă ca o continuare a politicii Angelei Merkel decât un nou început.
Merkel se află în vacanță împreună cu sotul ei, Joachim Sauer, profesor de fizică și chimie teoretică, pensionat în octombrie. Merkel a ezitat mult timp între ieşirea la pensie şi o nouă candidatură. A ales a doua variantă, nefiind pregătită să renunţe încă la lupta politică.