Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au exprimat vineri speranţa că Polonia va face tot ce trebuie pentru a respecta valorile Uniunii Europene, cu câteva zile înainte ca executivul comunitar să adopte, aşa cum este de aşteptat, un avertisment fără precedent pentru a atenţiona Varşovia în legătura cu încălcarea statului de drept.
Polonia este monitorizată de Comisia Europeană de aproape doi ani pentru o serie de reforme controversate, printre care modificări la sistemul judiciar care ar oferi guvernului o influenţă asupra numirii judecătorilor.
Conform Agerpres, Comisia Europeană, gardianul tratatelor UE, intenţionează să declanşeze Articolul 7 împotriva Varşoviei săptămâna viitoare, a spus, la summitul european de la Bruxelles, noul premier polonez Mateusz Morawiecki.
Ca ultim resort, procedura prevede retragerea dreptului de vot pentru un stat membru, însă pentru asta este nevoie de unanimitate, iar Ungaria a spus mereu că se va opune unei astfel de măsuri.
Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au exprimat vineri speranţa că procedura împotriva Varşoviei va putea fi evitată.
"Încă sper că vor putea avea loc discuţii cu noul premier pentru ca o astfel de procedură să nu fie necesară", a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu Macron.
Preşedintele francez a făcut la rândul său apel la Polonia "să depună eforturile necesare" şi să elimine orice ambiguitate în privinţa reformelor.
"Este însă limpede că avem principii clare privind statul de drept, iar în cazul în care Comisia se simte obligată, bineînţeles că Germania va susţine acest proces", a adăugat Merkel.
"Dacă a început un proces şi, din câte am înţeles, a fost luată deja decizia ca miercuri Comisia Europeană să înceapă procedura, atunci cel mai probabil va fi declanşată", le-a spus Morawiecki, joi, jurnaliştilor.
"De la începutul unei astfel de proceduri nedrepte pentru noi şi până când se va încheia, cu siguranţă vom discuta cu partenerii noştri", a mai afirmat premierul polonez.