Franța și Germania au căzut de acord joi să nu se mai certe în public dacă Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să facă mai mult pentru a salva zona euro de la o adâncire a crizei datoriilor suverane, transmite Reuters, marcând de fapt impunerea punctului de vedere al Germaniei.
Cancelarul Angela Merkel și președintele Nicolas Sarkozy au spus după discuțiile cu premierul Italiei Mario Monti că ei cred în independența băncii central și nu vor afecta mandatul de țintire a inflației când vor propun schimbarea tratatului Uniunii Europene pentru a întări uniunea fiscală în regiune.
De asemenea, ei și-au afirmat spirjinul acordat lui Monti pentru a redresa Italia din fața provocărilor economice descurajatoare, în contrast cu disprețul abia ascuns la adresa predecesorului său, miliardarul Silvio Berlusconi.
“Ne-am declarat încrederea noastră în BCE și liderii săi și am arătat că pentru respectarea independenței acestei instituții esențiale trebuie să ne abținem de la a adresa acesteia cereri pozitive sau negative”, a spus Sarkozy într-o conferință de presă la Strasbourg.
Miniștrii francezi au făcut apel ca banca central să intervină masiv pentru a contracara panica din piața bondurilor guvernamentale ale zonei euro, în timp ce Merkel și miniștrii săi au spus că tratatul UE interzice băncii centrale să acționeze ca împrumutător de ultimă instanță.
Cu toate acestea, Olanda este mai mult în favoarea BCE ca împrumutător de ultimă instanță, aparent afectând legăturile cu Germania. Ministrul de Finanțe Jan Kees de Jager a spus că ar prefera ca Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF – European Financial Stability Facility) să fie întărit. Dar dacă EFSF nu va avea succes, alte măsuri ar trebui luate în considerare. “Într-o criză, nu trebuie exclus nimic dinainte. În cele din urmă, ceva trebuie să se întâmple”, a spus acesta.
Sarkozy a spus că Parisul și Berlinul vor transmite propuneri commune înainte de summitul UE din 9 decembrie, ca amendamente la tratatul uniunii, care să consfințească o disciplină fiscală mai dură pentru cele 17 țări din zona euro.
Merkel a spus că propunerile pentru întărirea puterii regulilor bugetare din UE, inclusiv dreptul de a duce guvernele care greșesc la Curtea Europeană de Justiție, au fost un prin pas spre o uniune fiscal mai profundă.
Dar, Merkel a spus că nu se vor modifica statutul și misiunea băncii centrale și nici nu se va înmuia opoziția ei pentru emiterea de obligațiuni ale zonei euro la comun, cu excepția finalizării unui lung proces de integrare fiscală.
Câțiva oficiali francezi și ai UE au sperat că Berlinul își va înmuia rezistența privind rolul major de luptă împotriva crizei al BCE după ce Germania a suferit ea însăși un eșec la licitația de bonduri de miercuri, arătând că investitorii sunt îngrijorați chiar cu privire la cea mai sigură țară din Europa.