"Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales în Grecia. Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în statele care nu fac parte din zona euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România şi care nu primesc atât de multă atenţie", a spus Merkel citată de Reuters.

Ea a subliniat că adesea nu este conştientizată contribuţia pe care românii şi cetăţenii ţărilor enumerate mai sus o au la stabilitatea monedei europene. "Polonia a spus dintotdeauna destul de clar că, deşi nu este încă membră a zonei euro, este pregătită să-şi ia oricând un mare angajament", a mai spus Merkel.

Referitor la moneda comună în 17 state europene, cancelarul german a spus că, în ciuda turbulenţelor recente, a dovedit că este o monedă stabilă, mai puternică decât marca germană, recunoscând că în calitate de naţiune exportatoare, Germania a avut multe beneficii de pe urma euro.

"Euro este mai mult decât o simplă monedă. Prin intermediul unei uniuni economice şi monetare am ajuns la un nou nivel de integrare în Europa. Euro reprezintă voinţa Europei de a consolida dezvoltarea internă şi de a răspunde împreună provocărilor din ziua de azi", a mai spus şeful executivului german.

Declaraţiile lui Merkel au avut loc înainte de summitul de la finele săptămânii viitoare de la Bruxelles, când liderii UE se vor reuni pentru a ajunge la un consens asupra viitorului zonei euro.
Citiţi şi: Merkel: Europa, la un pas de lansare a uniunii fiscale