Merrill Lynch a modificat prognoza economică pentru România pe 2009 şi 2010 şi anticipează o scădere de 6,4% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, urmată de o corecţie de 2,5% anul viitor, faţă de estimările de -3,4%, respectiv -3,2%, avansate în martie.

Economia României se va contracta cu 6,4% în acest an şi cu 2,5% în 2010, potrivit estimărilor prezentate azi într-un raport al Bank of America Securities – Merrill Lynch,  preluat de Mediafax, corecţie atribuită atât „normalizării” trendurilor economice fundamentale, cât şi ajustărilor fiscale impuse de acordul cu FMI.

„Contracţia abruptă din 2009 şi 2010 va fi cauzată, pe de o parte, de «normalizarea» trendurilor fundamentale (creşterea record de 7,1% din 2008 a fost susţinută de factori excepţionali) şi, pe de altă parte, de ajustările fiscale ce trebuie introduse conform programului semnat cu FMI”, se arată în documentul menţionat.

Merrill Lynch modifica, la finele lunii martie, prognoza economică pentru România, anticipând atunci o scădere de 3,4% a Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, faţă de estimarea anterioară de 1,5%. Decizia din martie a fost motivată prin înăsprirea politicii fiscale cerută de FMI.

Potrivit raportului prezentat marţi, decizia de a majora prognoza de scădere a PIB la 6,4% a fost influenţată şi de datele privind contractarea economiei din primul trimestru.

Constantin Rudniţchi: „Din păcate, prognoza Merrill Lynch are şanse să se adeverească”

„Eu cred că suntem într-un an destul de greu şi vedem tot felul de prognoze, de la cele mai pesimiste, cum este raportul Merrill Lynch, până la cele mai optimiste, cum sunt cele ale guvernatorului BNR. În ciuda faptului că astfel de prognoze se fac după un model matematic, iată că este greu chiar şi pentru cei care le fac să dea o prognoză exactă. Totuşi, eu cred că, din păcate, este posibil ca analiza Merrill Lynch să se adeverească”, a declarat pentru CAPITAL Online analistul economic Constantin Rudniţchi.

Acesta susţine că principalele domenii care determină anul acesta scăderea Produsului Intern Brut sunt tocmai cele care au contribuit anul trecut la creşterea sa, în special domeniul construcţiilor.

„După părerea mea, ar fi important să vedem de unde vin aceste scăderi. Unul dintre elemente îl reprezintă construcţiile şi, sincer, nu văd o revigorare a lor prin programul Prima Casă. Un alt domeniu sensibil este agricultura, care va înregistra, de asemenea, o scădere importantă”, a mai spus Constantin Rudniţchi.