Această diferență a fost mai puțin notabilă în rândul tinerilor. Experții în sănătate sunt de acord că somnul este ca un medicament. Un somn sănătos vă poate vindeca din interior și vă poate optimiza corpul pentru o performanță mai bună în ziua următoare. Iată ce a constatat acest studiu privind funcția cognitivă a „bufnițelor de noapte”, potrivit Huffington Post.

Cum afectează ora de culcare îmbătrânirea

Conform studiului publicat în Revista Neuroscience, funcția cognitivă a „bufnițelor de noapte” este considerată „superioară” celei a persoanelor care se trezesc devreme. Cercetarea, efectuată pe 26.000 de persoane, a descoperit că „cei care stau treji până târziu obțin scoruri mai bune la testele de inteligență, raționament și memorie”.

Studiul a analizat sănătatea mintală și tiparele de somn ale a 73.888 de participanți de la Biobank din Marea Britanie. Cercetătorii au vrut să analizeze modul în care preferința noastră naturală pentru somn, combinată cu modul în care am dormit efectiv, poate afecta bunăstarea mentală.

Ce sunt cronotipurile care determină tiparul de somn al unei persoane

Dr. Sudhir Kumar, neurolog de la Apollo Hospitals, Hyderabad, a explicat ce înseamnă asta și ce sunt cronotipurile care determină tiparul de somn al unei persoane: „Cronotipurile sunt determinate genetic și nu pot fi schimbate. Cronotipul de ”bufniță de noapte” preferă să meargă la culcare târziu și să se trezească târziu, în timp ce cronotipul ”ciocârlie” se culcă devreme și se trezește devreme”.

Cronotipurile ”ciocârlie” au avut un risc mai mare de afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. Dar ”bufnițele de noapte” care nu au ajuns să adoarmă atât de târziu pe cât și-au dorit au avut o incidență mai mică a acestor afecțiuni.

Când ar trebui să adormim pentru a îmbătrâni sănătos

Acest lucru i-a surprins pe cercetători, care se așteptau la o sănătate mintală mai bună în rândul persoanelor care dormeau atunci când cronotipul lor dorea. Studiul a fost realizat pe adulți de vârstă mijlocie până la adulți în vârstă – 14% dintre persoanele de peste 60 de ani din întreaga lume au probleme de sănătate mintală.

„Pentru a îmbătrâni sănătos, oamenii ar trebui să înceapă să doarmă înainte de ora 1 dimineața, în ciuda preferințelor cronobiologice”, spun autorii.

Această lucrare a analizat doar datele de sănătate existente, ceea ce înseamnă că nu a găsit o cauză, ci o asociere.

”Atunci când oamenii încearcă să funcționeze împotriva cronotipului lor, nu reușesc să obțină performanțe optime. „Este important să îți înțelegi cronotipul și să îți ajustezi obiceiurile de somn în funcție de el pentru a avea performanțe maxime”, a explicat neurologul. „Înainte de a generaliza rezultatele unui studiu, este esențial să citim cu atenție detaliile și să înțelegem nuanțele asociate”, a subliniat el.