Doi tineri din Iaşi au inventat un dispozitiv care îţi încarcă telefonul mobil în timp ce mergi. Încurajaţi de premiile pe care le-au primit pentru idee, au decis să caute o companie care să investească în proiect, dar şi în alte creaţii pe care, deocamdată, le ţin secrete.

Au 23 de ani fiecare. Abia au terminat facultatea la Iaşi, bluzele lejere cu glugă şi pantofii la modă îi prind parcă mai bine decât costumele şi cravatele pe care le poartă, încurcaţi, pe scenele pe care urcă pentru a-şi ridica premiile pentru o invenţie ce s-ar putea dovedi revoluţionară. Debordează de energie la fiecare pas. La propriu, pentru că inovaţia lor tocmai asta face – transformă energia degajată în timpul mersului în energie electrică!

Adrian Brudaru şi Cezar Ursan se laudă cu un „încărcător ecologic“, care, prin ataşarea la pantof, transformă energia mecanică în energie electrică, suficientă pentru a încărca o baterie de 3,7V, folosită la majoritatea telefoanelor mobile.

„Încărcătorul mobil ecologic este o invenţie recentă şi constă în folosirea unui element piezoelectric pentru a transforma o parte din energia mecanică irosită în timpul mersului în energie electrică. Aceasta este folosită ulterior pentru a alimenta un acumulator care, la rândul lui, poate alimenta aproape orice dispozitiv digital mobil: telefon, mp3/mp4 player sau aparat foto. Dispozitivul se aşează în interiorul încălţămintei, între talpă şi pantof, având o formă ergonomică şi o grosime de aproximativ 5 mm“, explică Adrian Brudaru pentru Capital. „Dispozitivul e format din straturi de polimer piezoelectric laminat, care la orice apăsare, îndoire sau deformare produc curent electric“, adaugă, savant, Adrian.

Absolvenţi de Marketing şi Finanţe-Bănci

203-49693-21_incarcator3_12.jpgAdrian a terminat o facultate cu specializare în marketing, iar Cezar e absolvent de Finanţe-Bănci. De unde atunci interesul pentru tehnologie? „Am avut un profesor de fizică foarte bun în gimnaziu, pe Andu Oatu, şi de aici vine pasiunea noastră pentru fizică şi tehnologie“, spun cei doi tineri.

Încărcătorul ecologic inventat de ieşeni a fost prezentat la mai multe concursuri. „Dispozitivul a fost creat iniţial pentru concursul Stanford Global Innovation Tournament 2009.  Ne-am gândit să facem ceva ce ar putea intra pe piaţă cândva, care să fie «green» şi să îndeplinească tematica competiţiei“ – „Economiseşte într-un mod distractiv“. Acolo au câştigat primul premiu. Au participat apoi la Inventika 2009, unde au obţinut, de asemenea, o distincţie. Ultima recunoaştere a originalei idei au primit-o de curând la „Go digital“ – parte integrantă a campaniei „eSkills Week 2010“. În concurs au fost înscrise peste 60 de proiecte din 22 de ţări din Uniunea Europeană, iar băieţii au câştigat la secţiunea „Antreprenoriat şi Competenţe Digitale“. În prezent, proiectul lui Adrian Brudaru şi Cezar Ursan este înscris într-o altă competiţie. „Concurăm în Start! Business, un concurs organizat de Junior Achievement România, competiţie al cărei premiu este primirea finanţării necesare pentru pornirea afacerii“, a adăugat Brudaru.

În căutare de investitori

Aceasta este, de fapt, marea problemă a celor doi: până în prezent, nicio firmă nu s-a arătat interesată de invenţia lor. ­„S-au interesat doar potenţiali clienţi, dar nu şi investitori“, potrivit lui Brudaru. „Mai avem şi alte creaţii, pe care preferăm să nu le facem publice. Noi dorim o colaborare cu o firmă serioasă, moment în care putem propune şi celelalte idei. Astfel, o firmă ar avea mai mult de câştigat lucrând cu noi, decât luând ideea, schim­bând-o puţin şi ­relansând-o“, a în­che­iat Adrian Bru­­daru.

O firmă ar avea mai mult de câştigat lucrând cu noi, decât luând ideea, schimbând-o puţin şi relansând-o.
Adrian Brudaru

Încărcătorul eco poate alimenta orice dispozitiv digital mobil, de la telefoane, la aparate de fotografiat

Motorola şi O2 s-au folosit de biciclete

Americanii de la Motorola au prezentat, la ediţia din 2007 a târgului Consumer Electronic Show, un sistem de încărcare a telefonului mobil ataşat la o bicicletă, iar în 2008, operatorul britanic O2 le-a urmat exemplul. În cadrul festivalului wireless O2 din Hyde Park, operatorul a pus la dispoziţia participanţilor mai multe biciclete statice, care permiteau încărcarea bateriei telefonului mobil prin pedalare. Bicicletele au fost folosite doar pe perioada festivalului. O2 nu comercializează nici în prezent acest încărcător.