Este concluzia experților care publică un semnal de alarmă în NationalInterest.
Fie că sunt mierle din Suedia, molii din Borneo sau șoareci din California, animalele din întreaga lume sunt în mișcare dn cauza schimbărilor climatice. Speciile se mută mai sus pe munți și mai aproape de poli, pe măsură ce temperaturile globale cresc. Viitorul lor depinde nu numai de mediul lor natural în schimbare, ci și de țările în care trăiesc.
Cel mai recent studiu a simulat modul în care 12.700 de specii de păsări și mamifere s-ar putea deplasa între țări ca urmare a încălzirii globale, până în 2070. Majoritatea mișcărilor transfrontaliere ale speciilor vor avea loc în vestul Amazonului, în jurul Himalaya și în Africa centrală și de est. Zidurile și gardurile acoperă acum peste 32.000 km din granițele politice ale lumii. Pusă cap la cap, structura ar putea să înconjoare Pământul.
Aceste structuri anti-migranți în unele cazuri sunt dăunătoare pentru viața sălbatică, deoarece distrug habitate și animalele se pot încurca printre ele.
Majoritatea păsărilor nu vor avea nicio problemă să treacă granițele, dar dificultatea vine la mamifere. Astfel, aproape 700 de specii ar putea fi împiedicate să se mute în alte țări pentru a scăpa de creșterile de temperatură. Trei astfel de bariere de frontieră sunt alarmante. Granița SUA-Mexic, care ar putea prinde 122 de specii de mamifere în oricare dintre țări, granița India-Myanmar și cea dintre Rusia și China. Primele două sunt încă în construcție, dar finalizarea lor va împiedica trecerea în siguranță a multor specii.
Un exemplu ar fi cel al urșilor leneși, cunoscuții Baloo din „Cartea Junglei” și al pangolinilor indieni, care se confruntă cu aceeași problemă dacă ar încerca să treacă între India și Myanmar. Zidurile și gardurile de-a lungul granițelor din Africa și Orientul Mijlociu ar putea afecta ghepardii și leoparzii. Iar barierele din Asia centrală ar putea întrerupe migrația antilopei Saiga, specie pe cale de dispariție.
Prin emisiile de gaze cu efect de seră, țările bogate exportă efectiv extincția speciilor către țările mai puțin bogate. Limitarea mișcărilor transfrontaliere ale faunei sălbatice va exacerba această problemă.
Sursa foto: Dreamstime