Mesaj categoric transmis de Maia Sandu: Rusia nu este în măsură să ne dea lecții de democrație

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Maia Sandu a răspuns la comentariile făcute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a apreciat că acesta a fost instalată în funcție de occidentali și că ar fi gata de orice ca să împingă Moldova în NATO și în Uniunea Europeană.

„Rusia nu este în măsură să ne dea nouă lecții de democrație. Suntem într-o situație complicată și avem nevoie să ne consolidăm și sectorul de securitate, și cel de apărare”, a fost replica oferită de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Dincolo de alb și negru” de la TVR 1.

Ea a venit și cu o sugestie pentru poporul condus de Vladimir Putin.

„Sfatul meu pentru ei este să analizeze clasamentele internaționale atunci când vine vorba despre valorile democratice și cum se poziționează statele în aceste clasamente.

În rest, acțiunile noastre sunt îndreptate pentru consolidarea democrației, pentru consolidarea instituțiilor statului așa încât instituțiile statului să poată să protejeze cetățenii.

Suntem într-o situație complicată și avem nevoie să ne consolidăm și sectorul de securitate, și sectorul de apărare”, a spus Maia Sandu din platoul TVR Moldova.

Comentariile lui Serghei Lavrov care au stârnit reacții

Comentariile acesteia vin după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea rolul ”următoarei Ucraine”, în timp ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este ”pregătită, practic, pentru aproape orice”.

„Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru rolul următoarei Ucraine. În primul rând, occidentalii au pus-o în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi libere, democratice. O președintă care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită de unirea cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a spus Lavrov în urmă cu câteva zile.

Ulterior, el a menționat că Rusia își dorește să aibă relații bune cu Republica Moldova, dar că, în opinia sa, puterea de la Chișinău nu reflectă interesele poporului moldovean.

Avertismentul lansat de Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat luni cu privire la încercările Rusiei de a răsturna guvernul ales în mod legitim, prin incitarea unor revolte violente şi atacuri asupra instituţiilor de stat moldovene, deghizate în proteste.

Avertismentul său a venit după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a interceptat informaţii în acest sens, pe care le-a transmis Chişinăului, potrivit mass-media moldovene.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat și el și a apreciat „extrem de îngrijorătoare” semnalele privind tentativele Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Republica Moldova. Șeful statului a condamnat ferm încercările de destabilizare a țării.

Într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a arătat că România susține suveranitatea Republicii Moldova și parcursul ei către Uniunea Europeană.