Un „armistiţiu general” în scopuri umanitare „nu pare posibil actualmente” în Ucraina. Această ideea a fost exprimată miercuri, la New York, de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite AFP. El a arătat că ONU continuă să aştepte răspunsul Rusiei la propuneri concrete de evacuare a civililor şi garantarea transportului de ajutor umanitar în zonele de război.

Potrivit lui Guterres, războiul din Ucraina a determinat o „furtună perfectă” de crize în sectoarele alimentar, al energiei şi al finanţelor, care ameninţă să provoace distrugeri, mai ales în economiile ţărilor mai sărace, a consemnat dpa.

În opinia sa, până la 1,7 miliarde de oameni, dintre care o treime deja trăiesc în sărăcie, au devenit expuşi în cea mai mare măsură la perturbările sistemelor alimentar, energetic şi financiar ce generează creşterea sărăciei şi foametei.

ONU: Impactul războiului este global şi sistemic

„Impactul războiului este global şi sistemic. Până la 1,7 miliarde de oameni, dintre care o treime deja trăiesc în sărăcie, au devenit expuşi în cea mai mare măsură la perturbările sistemelor alimentar, energetic şi financiar ce generează creşterea sărăciei şi foametei”, a notat el.

Guterres a susținut că  că 36 de ţări importă peste jumătate din grâu din Rusia şi Ucraina.

Creşterea preţurilor la alimente şi energie, suprapusă pe datoria împovărătoare a multor state sărace, poate duce la instabilitate politică şi socială, a adăugat secretarul general al ONU.

„Lumea noastră nu-şi poate permite acest lucru. Trebuie să acţionăm acum”, a insistat Guterres, la lansarea primului raport al noului Grup de răspuns la situaţii de criză în plan alimentar, energetic şi financiar, creat la începutul războiului din Ucraina.

Războiul din Ucraina a făcut nemeroase victime

Secretarul general al ONU a cerut încetarea imediată a războiului, ridicarea restricţiilor de export, investiţii în energii regenerabile şi susţinerea financiară a statelor în curs de dezvoltare.

Amintim că războiul din Ucraina a început pe 24 februarie. În curând se împlinesc două luni de la ordinul lui Vladimir Putin, iar în tot acest timp, numărul victimelor crește din ambele părți. În ciuda negocierilor care au loc între Rusia și Ucraina, bombardaementele continuă, iar mii de oameni nevinovați își pierd viețile. Mai mulți oficiali din Ucraina au anunțat un ultim bilanț în rândul civililor.

Potrivit agenției de presă Sky News, sursele citate susțin că peste 5.800 de presupuse crime comise de militari ruși sunt anchetate de autorități, susțin oficiali din Ucraina, potrivit Sky News. Peste 5.800 de crime ar fi fost comise de militarii din Rusia, susține Ucraina.

Este vorba despre 5.889 de infracțiuni înregistrate de Biroul Procurorului General al Ucrainei.