Sancțiunile impuse de către Occident Rusiei nu au rămas fără răspuns. Moscova vrea ca toate gazele rusești să fie plătite în ruble, însă țările europene nu sunt deloc de acord, cu o singură excepție.
O reacție în acest sens a venit de la cancelarul austriac Karl Nehammer, care a reacționat la informațiile conform cărora compania austriacă OMV ar fi fost de acord să facă o astfel de plată.
În acest sens, într-o postare pe contul personal de Twitter, oficialul austriac spune că informația este una falsă, iar OMV va plăti în continuare cu moneda euro. El a explicat și că Austria respectă toate sancțiunile UE luate împotriva Rusiei.
„Desigur, OMV va continua să plătească pentru livrările de gaze din Rusia în euro. Austria respectă sancțiunile UE convenite de comun acord la scrisoare”, a scris Nehammer miercuri pe Twitter.
Menționăm faptul că reacția acestuia vine după ce mai multe instituții de presă germane au raportat anterior că OMV, participant la proiectul Nord Stream 2, intenționează să plătească pentru transporturile de gaze rusești în ruble.
Trebuie subliniat faptul că statul austriac deține 31% din compania OMV prin fondul de investiții OBAG (Osterreichische Beteiligungs AG).
Țările în care livrările de gaze au fost oprite
Pe de altă parte, pentru alte țări europene situația pare a fi mai gravă. Publicația BBC notează că Polonia și Bulgaria, primele țări din Uniunea Europeană cărora Moscova le-a întrerupt livrările de gaze, nu sunt singurele state europene care au refuzat cererea Moscovei de a face plăți în ruble pentru produsele energetice importate.
De cealaltă parte, furnizorul rus Gazprom spune însă că acesta este motivul pentru care a întrerupt aprovizionarea în cele două țări.
Alte țări din UE au anunțat că primesc în continuare, în condiții normale, gaze naturale din Rusia, printre care se numără și Austria, care ia din Rusia 80% din necesarul de gaze.
Țara care acceptă plata în ruble a gazului rusesc
La rândul ei, Germania a refuzat și ea să plătească gazul în ruble. Autoritatea germană de reglementare a rețelei de gaze a anunțat încă de marți că monitorizează situația, precizând că securitatea aprovizionării este „garantată în prezent”.
O excepție este însă Ungaria, singura țară membră a UE, care a anunțat că se va conforma cererii Moscovei și va plăti în ruble printr-un mecanism financiar ce implică o bancă rusească.
Totodată, ministrul de externe de la Budapesta a declarat încă de miercuri dimineață că livrările de gaze din Rusia sunt normale, adăugând că din luna mai, următoarea plată va fi realizată sub formă de euro la banca rusă Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.