Învățământul superior din România scăpat de sub control! Vasile Dîncu: Este un dezastru
Fiind și profesor universitar, ministrul Apărării spune că Ministerul Educației a scăpat de sub control situația calității din învățământul superior. De asemenea, acesta este de părere că, în România, s-a diluat partea de competiție și competență în ceea ce privește învățământul.
„Ştiu dinamica din 1990 încoace în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ din România, inclusiv sistemul doctoratelor. Eu cred că, la un moment dat, Ministerul Educaţiei a scăpat de sub control această situaţie a calităţii din învăţământul superior.
A început să devină important numai să ai cât mai mulţi studenţi. A finanţa doar pe bază de student echivalent este un dezastru în învăţământ; toată lumea va trece pe toţi studenţii, pentru că nu vrea să piardă banii pe student”, a afirmat el la Digi 24.
Slăbiciunea statului român
Vasile Dîncu a mai susține că în învățământul din România au fost mii de studenți fictivi și că lipsa unei strategii în ceea ce privește calitatea învățământului este, de fapt, o slăbiciune a statului român.
„Ar fi fost normal ca şcolile doctorale să fie auditate chiar de specialişti din străinătate şi în acelaşi timp să facem şi o lege corectă pentru asta”, a adăugat Vasile Dîncu.
Potrivit spuselor ministrului Apărării, competiția și competența s-a diluat în ceea ce privește învățământul, ba mai mult, acesta a fost degradat constant.
„Ceea ce am văzut în cazul unor şcoli doctorale este numai un vârf ai aisbergului”, mai spune Dîncu.
Ce spune despre o posibilă demisie a premierului, după scandalul plagiatului
În cursul zilei de sâmbătă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat la Digi 24 că nu a vorbit cu prim-ministrul pe tema plagierii tezei sale de doctorat. De asemenea, întrebat despre o posibilă demisie a lui Nicolae Ciucă, șeful de la Apărare a spus că ”ar fi un act unilateral, de voință și conștiință”.
„N-am discutat cu premierul despre acest lucru. În acest moment, doar pe baza unei analize jurnalistice, nu pot sa mă pronunț. Trebuie schimbate regulile de doctorat privind acordarea doctoratelor. Am văzut că universitatea care i-a acordat titlul de doctor a fost sesizată”, spune el.
Mai mult decât atât, el a mai spus că lucrarea lui Nicolae Ciucă nu ar trebui să ajungă momentan la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) deoarece procesul este unul logic și corect, subliniind că se va ajunge și la această etapă.
”Nu ar trebui analizată (lucrarea de doctorat) de CNATDCU. La CNATDCU există o hotărâre prin care trebuie verificate toate lucrările din ultimii 10 ani (…) Lucrarea a trecut până la urmă prin CNATDCU (în trecut, când i-a fost acordat titlul de doctor – n.r.)”, spune ministrul.