Directorul OCDE, Stefano Scarpetta, față în față cu Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura – Oprescu, l-a primit la București pe Stefano Scarpetta, director general pentru Ocupare, Muncă și Politici Sociale al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul unei întâlniri bilaterale dedicate consolidării cooperării în procesul de aderare a României la OCDE.

Simona Bucura-Oprescu Stefano Scarpetta (1)
SURSA FOTO: mmuncii.ro

Discuțiile lor au vizat evaluarea progreselor înregistrate de România în domeniile cheie ale ocupării forței de muncă, dialogului social și incluziunii. În acest sens, Comitetul pentru Ocupare și Afaceri Sociale a emis avizul favorabil ceea ce reprezintă finalizarea cu succes a capitolului privind munca și protecția socială în procesul de aderare.

„Aderarea la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare. Este un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale și, mai ales, un pas decisiv spre un viitor mai prosper pentru România”, a anunțat Simona Bucura-Oprescu.

România va beneficia de tot suportul necesar pentru aderarea la OCDE

La rândul său, Stefano Scarpetta, și-a arătat aprecierea pentru progresele României în domeniul muncii și solidarității sociale.

„Simțiți-vă deja parte a familiei OCDE. Suntem deschiși să oferim tot suportul necesar pentru accederea României la OCDE, iar în octombrie să sărbătorim împreună aderarea României”, a spus el.

În cadrul întâlnirii bilaterale, au fost subliniate progresele realizate de România în reformele sociale, precum modernizarea sistemului de pensii, îmbunătățirea politicilor de ocupare a forței de muncă și susținerea grupurilor vulnerabile. Aderarea la OCDE va permite consolidarea acestor reforme și implementarea celor mai bune practici internaționale, au informat cei de la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Simona Bucura-Oprescu Stefano Scarpetta (2)
SURSA FOTO: mmuncii.ro
Simona Bucura-Oprescu Stefano Scarpetta (3)
SURSA FOTO: mmuncii.ro

Ce este OCDE?

OCDE este un for interguvernamental care are drept obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării durabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

Este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în anul 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris, Franța, și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.