Mesaj de susținere pentru țara noastră de la Parlamentul European: Nu există niciun motiv pentru a nu primi România în Schengen
Înaltul oficial european a afirmat într-o conferinţă de presă alături de preşedintele Klaus Iohannis că se fac eforturi pentru ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând.
„Nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen. Noi vom continua să promovăm această chestiune, în ciuda întârzierilor şi dezamăgirii din 2022. Situaţia va dura cât mai puţin posibil. Am spus şi săptămâna trecută la Consiliul European şi am îndemnat liderii guvernelor europene să îndeplinească promisiunile făcute acestei ţări acum 11 ani.
Pur şi simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, deoarece toate condiţiile pentru aderare sunt îndeplinite şi atunci chestiunea trebuie rezolvată şi trebuie să mergem mai departe, trebuie să insistăm ca această chestiune să se rezolve în 2023”, a transmis președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Roberta Metsola s-a declarat optimistă cu privire la preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene
Roberta Metsola s-a declarat optimistă cu privire la preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care începe la 1 ianuarie 2023.
De asemenea, aceasta a vorbit și despre subiectul migraţiei, evocat de Austria în momentul exercitării veto-ului împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen.
„Este un subiect care domină în general alegerile europene şi de asemenea un subiect care, în funcţie de ţară, poate fi un aspect sezonier. Trebuie să avem o politică a imigraţiei care să fie şi umană, dar care să fie şi fermă faţă de cei care nu au justificare.
Lărgirea zonei Schengen este esenţială pentru acest lucru, pentru că intrarea în Schengen consfinţeşte de iure ceea ce se întâmplă de facto în momentul de faţă”, a mai spus Roberta Metsola.
Potrivit înaltului oficial european, frontiera externă a UE este apărată, iar toate ţările, inclusiv România, aplică „toate componentele aquis-ului Schengen”.
„Frontiera externă a Uniunii Europene este apărată. Vedem că toate ţările, inclusiv România, aplică toate componentele aquis-ului Schengen, ceea ce răspunde la orice fel de îngrijorări care ar putea exista din acest punct de vedere”, a completat preşedintele Parlamentului European.
Mesajul lui Klaus Iohannis
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că Parlamentul European şi preşedintele Roberta Metsola au fost de țării noastre şi au recomandat prin vot politic şi discuţii politice primirea României în spaţiul Schengen.
„Am primit astăzi în vizită pe doamna Robert Metsola, preşedinta Parlamentului European. Am avut foarte multe chestiuni de discutat, cum este şi natural, suntem amândoi foarte implicaţi în chestiunile europene, şi aş menţiona doar câteva din chestiunile care au făcut obiectul discuţiei noastre de astăzi.
În primul rând aş menţiona Schengen, am apreciat în mod deosebit implicarea doamnei preşedintă personal dar şi a Parlamentului în speţa schengen. Parlamentul European şi doamna preşedintă Metsola au fost din capul locului de partea noastră şi au recomandat şi prin vot politic şi discuţii politice primirea României în spaţiul Schengen.
Am concluzionat, cum s-a şi aşteptat, că este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Unitatea este arma noastră cea mai puternică pe care o avem, indiferent că vorbim de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, unde unitatea este vitală, sau în alte crize unde fără unitate nu vom reuşi să facem faţă, de exemplu crizei energetice”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, după primirea la Palatul Cotroceni a Robertei Metsola.