În cadrul unei emisiuni televizată, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton a declarat că accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al „treilea val” al noului coronavirus care continuă să se răspândească prin Europa, informează AFP.

Mai exact, potrivit acestuia, peste 50 de uzile lucrează non stop pentru a produce aceste vaccinuri. 

„Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce” vaccinuri împotriva COVID-19, a subliniat comisarul european, în cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

Totodată, el a mai menționat că există capacitatea de producere și de livrare pentru toți cetățenii europeni.

„Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge” la jumătatea lunii iulie, a adăugat Breton.

Când se va ajunge la imunitate colectivă

În ceea ce privește imunitatea colectivă, potrivit AFP, Breton a menționat săptămâna trecută că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie.

„Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că „mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial”.

Totuși, el a mai tras și un semnal de alarmă. Potrivit acestuia este nevoie să se „treacă la o viteză superioară”, asigurând însă în acelaşi timp că „acum ştim că este posibil să facem acest lucru” în plan industrial.

Totodată, comisarul european a reiterat în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că „atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.

O precizarea a fost făcută și cu privire la situația din Marea Britanie. Mai exact, Thierry Breton a declarat că „britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare” şi sunt „total dependenţi de UE”, care au livrat Regatului Unit „20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici”, în timp ce Marea Britanie nu a produs „decât 10 milioane”.

În același timp, el a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o „problemă” de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicând că, la fel ca în „fabula ‘Greierele şi furnica’, în loc să păstreze doza a doua, britanicii au preferat să o dea tuturor, fără rezerve”.