Mesaj RO-Alert de râsul lumii. Cum au putut fi surprinși oamenii din Braşov?

Ro Alert

Ro Alert

Oamenii din Brașov au fost surprinși printr-un mesaj inedit, transmis chiar de către RO-Alert. Potrivit mesajului, un animal sălbatic se afla pe străzi iar cei de la RO-Alert au semnalizat lucrul respectiv într-o modalitate aparte.

Mesaj RO-Alert de râsul lumii. Cum au putut fi surprinși oamenii din Braşov?

Mesajul transmis de RO-Alert Brașov viza prezența unui urs pe strada Stejărișului iar autoritățile au decis să avertizeze oamenii într-o modalitate inedită: „Ursul baaa!”

„Ursul baaa! Atenție, a fost semnalată prezența unui urs pe strada Stejarisului. Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă dacă nu este absolut necesară. ISU Brașov”, este scris în mesajul transmis de autorităţile din Braşov, potrivit antena3.ro

Mesaj RO-Alert, trimis cu o zi întârziere

Amintim despre un alt mesaj RO-Alert, transmis cu o zi întârziere. Locuitorii din Focșani și localitățile limitrofe au primit în dimineața zilei de 3 august, în jurul orei 10:00, un mesaj RO-Alert în care erau avertizați despre o furtună de cod roșu. Totuși, furtuna respectivă s-a produs cu o zi în urmă.

În cadrul mesajului respectiv, oamenii erau avertizați că zona se află sub o avertizare meteo de cod roşu de ploi, vijelii, descărcări electrice şi grindină, în intervalul orar 16:25 – 17:15.

„Evitaţi deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul on-line ale DSU, IGSU şi ANM pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment. ISU Vrancea”, era scris în mesajul RO-Alert.

Guvernul a dat liber la împușcat urșii

Amintim că Guvernul a dat liber la împușcat urșii. Ministrul Mediului a a susținut că Ordonanța „descentralizează” procedura de intervenție. Astfel, decizia împușcării animalelor nu se va mai lua de la centru, respectiv Ministerul Mediului.

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Potrivit ordonanței, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:

– îndepărtarea prin diverse mijloace;
– tranchilizare și relocare;
– extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia.

Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.