Mulți români trebuie să știe. CEDO a luat o decizie cutremurătoare. Mesajele private de pe siteurile de întâlniri pot fi folosite ca probe de divorț, în instanță. Nu vor fi folosite doar în cazul unei separări cu acte ci și în ceea ce privește încredințarea minorilor. De ce s-a anuns aici și care a fost argumentul folosit?
CEDO a luat o decizie care va cutremura cuplurile din lumea înreagă. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că mesajele private de pe rețelele de întâlniri pot fi folosite ca probe de divorț, în instanță. CEDO a stabilit că mesajele private ale unuia dintre soți, de pe site-urile de întâlniri, pot fi probe în instanță în procesele de divorț sau de încredințare a minorilor.
„Probele acestea, care până în momentul de față ar fi constituit un veritabil dosar penal. Pentru că era clar, fie soțul, fie soția, dacă accesau în mod ilegal sistemele informatice, cealaltă parte, care s-ar fi simțit lezată, pentru că apăreau în instanța…oriunde apărea câte o proba din folderul personal sau contul privat al unuia dintre soți, ulterior se deschideau și dosare penale.”, a explicat, la Antena 3, avocatul Adrian Cuculis.
CEDO a dat o hotărâre extrem de interesantă
Potrivit acestuia, decizia stabilită de CEDO va presupune că mii de dosare vor fi închise în toată țara.
„CEDO a venit și a dat o hotărâre extrem de interesantă în cazurile acestea. Probabil urmează să fie închise mii de dosare în toată țara. Oriunde aveam un dosar de divorț și erau folosite aceste probe, apăreau și plângerile penale. CEDO spune așa: dacă acea dovadă este folosită exclusiv în cadru privat, adică în instanța de judecată (…) pot fi folosite.”, a mai precizat avocatul.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), adesea numită informal „Curtea de la Strasbourg”, a fost creată pentru sistematizarea procedurii plângerilor în materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei. Misiunea Curții este să vegheze la respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Protocoalelor suplimentare de către statele semnatare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu trebuie confundată cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care are sediul la Luxembourg și este însărcinată cu soluționarea problemelor referitoare la dreptul Uniunii Europene.