«Dintre cei chestionați, 67% au răspuns că intrarea în acest club este foarte importantă și că de aceasta se leagă siguranța națională și impulsionarea reformelor, 20% neacceptând o amânare a datei aderării. În schimb, 45% au respins ideea aderării la moneda unică», a declarat Georgi Stoytchev, directorul executiv al Institutului pentru o Societate Deschisă de la Sofia, ONG care a realizat sondajul în perioada ianuarie-februarie a acestui an.
Afirmația a fost făcută în cadrul conferinţei internaţionale despre aderarea la Spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, la care au participat și miniștrii de interne ale celor două țări. În ceea ce-i privește pe români, aceștia nu par foarte preocupați de accesul în clubul celor 25 de state. Singurii care s-au arătat interesați sunt transportatorii, pentru care ridicarea acestei bariere ar însemna mai puțin timp pierdut în vamă, dar și reducerea unor cheltuieli.
3.500 de alerte emise de România
Stoytchev susține că aderarea la spațiul Schengen a celor două țări trebuie privită prin prisma noului context internațional: situația politică a statelor din nordul Africii, care a determinat o creștere a fluxului migraționist spre UE, dar și situația internă a României și Bulgariei. Și ministrul de interne din cabinetul de la Sofia, Tsvetan Tsvetanov, a precizat că actualul context este diferit de cel de acum trei-patru ani, când au început demersurile pentru aderare, în prezent făcându-se simțită o creștere a numărului emigranților.
„Singurul care s-a opus aderării, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, a fost ministrul de interne olandez. Însă un lucru este clar: România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru intrarea în Schengen. De aceea, în septembrie, Consiliul nu va dezbate îndeplinirea acestor criterii, ci va lua o decizie politică“, a afirmat Tsvetanov. Ministrul  român al administrației și internelor, Traian Igaș, a precizat că, din luna noiembrie a anului trecut, Sistemul Informatic Schengen a devenit operațional în țara noastră. Primele rezultate: peste 3.500 de alerte emise de România în privința emigrației ilegale. „România trebuie să-și redimensioneze structura Poliției de frontieră la granița cu Ungaria și Bulgaria. În acest sens avem un plan de relocare a polițiștilor“, a spus Igaș.
Firmele care au pariat pe Schengen
Pentru a pregăti intrarea României în această zonă, de la bugetul UE s-au alocat, prin intermediul Facilității Schengen, circa 600 de milioane de euro. Banii au finanțat 21 de proiecte, dintre care patru au vizat întărirea controlului la frontierele externe și a capacității de protecție împotriva criminalității transfrontaliere. Celelalte 17 proiecte au fost destinate creșterii capacității de stocare a datelor și a accesului la informații.
Capital a arătat că valoarea contractelor atribuite în acest an de Ministerul Finanțelor unor firme care vor „sprijini“ aderarea României la Spațiul Schengen depășește 100 milioane euro. Multe dintre aceste firme au „lipici“ la banii publici.
Astfel, printre marii câștigători se numără și compania Mobilis. Pentru furnizarea unor „echipamente de acces (stații radio de bază și terminale de abonat) și legături punct la punct“, compania și-a adjudecat un contract de 22,86 de milioane de euro. Aceeași firmă a mai obținut un contract, tot în cadrul Facilității Schengen, în valoare de 1,56 de milioane de euro pentru „executarea de branșamente electrice complexe“.
Se pare că 2010 este un an de criză pentru unii, dar norocos pentru Mobilis. Conform sistemului electronic de achiziții publice, firma ieșeană a mai câștigat alte două licitații organizate de SNTFC „CFR Călători“ și Complexul Energetic Rovinari, companii despre care se știe că se confruntă cu mari dificultăți financiare. Principalul acționar este Călin Ștefan Cătălin Radu, care deține 60% din firmă.
Asesoft International este o altă companie care a obținut câteva contracte pentru „implementarea VIS, VISION“ (7,86 milioane de euro) și pentru „sisteme de comunicații pentru N-VIS“ (4 milioane de euro, în asociere cu Romtelecom și Asesoft Smart). Firma lui Sebastian-Aurelian Ghiță pare să aibă mare baftă cu licitațiile organizate de diferite instituții ale statului, mai ales cu unitățile militare. Compania firgurează pe lista sponsorilor PD-L publicată în Monitorul Oficial nr. 203/31.03.2010.
Pro Optica, al cărui acționar majoritar este Florin Călinescu, în asociere cu Premium Auto, firmă ce aparține grupului Țiriac Auto al omului de afaceri Ion Țiriac, a câștigat un contract de 10,5 milioane de euro pentru „achiziții echipamente pentru supraveghere operativ“. Concret, este vorba de achiziționare de camere portabile, binocluri, ochelari de vedere pe timp de noapte etc. De subliniat că IOR București, care a produs primele lentile de ochelari, primul microscop și primul aparat foto din România și al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, nu a depus nicio ofertă. În schimb, în urmă cu câteva luni, Pro Optica a depus o scrisoare de intenție pentru preluarea pachetului majoritar al producătorului de aparatură optică, IOR București