Mesajul Chinei după protestele din SUA: Sperăm ca poporul american să se bucure de pace cât mai curând posibil

După asaltul asupra Capitoliului din Washington întreprins de susţinători ai preşedintelui american Donald Trump, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez transmite că își dorește ca SUA să revină cât mai repede la „pace, stabilitate şi securitate”.

„Credem că poporul american îşi doreşte securitate şi linişte, mai ales în contextul pandemiei” de COVID-19, a declarat joi Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, conform agerpres.ro

„Sperăm ca poporul american să se bucure de pace, stabilitate şi securitate cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.

O paralelă cu protestele pro-democraţie în masă din Hong Kong

De asemenea, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a făcut o paralelă cu protestele pro-democraţie în masă din Hong Kong, reamintind că protestatarii au intrat cu forţa în parlamentul regional în timpul unuia dintre protestele din 2019.

Internauţii şi unele mass-media din China făceau la rândul lor comentarii acide joi, pe reţelele sociale, în legătură cu scenele de haos de la Capitoliu, fără a ezita să facă o paralelă între situaţia de la Washington şi manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong.

Fosta colonie britanică a fost zguduită în 2019 de o amplă mişcare de contestare împotriva tutelei, considerate în creştere, din partea Beijingului. Majoritar paşnică la început, mişcarea de contestare a dus la violenţe, mai ales atunci când manifestanţi au pătruns în interiorul „Legco”, parlamentul local.

China, tabloul șocant care uimește toată Planeta

China pictează un tablou șocant care uimește întreaga planetă! Sub suspiciunea că încalcă legislaţia privind securitate naţională a Hong Kong-ului, zeci de oameni au fost arestați miercuri, 6 ianuarie.

Este vorba despre zeci de foşti parlamentari şi activişti ai opoziţiei, care au fost arestaţi la Hong Kong. Aceștia sunt suspectați că încalcă legislaţia privind securitate naţională a oraşului, conform cnn.com

Toți cei arestaţi au fost candidaţi la alegerile pentru Consiliul Legislativ care trebuiau să aibă loc în iulie, arată mesajele postate online.

Alegerile pentru Consiliul Legislativ au fost în cele din urmă amânate din cauza pandemiei, dar nu înainte ca mai mulţi candidaţi să fie înlăturați din cursa electorală şi ameninţaţi cu legea securităţii naţionale.

Trebuie menționat că poliţia din Hong Kong a pus în aplicare aceste ameninţări şi a arestat aproape 40 de candidaţi.

De asemenea, printre cei reţinuţi se află James To, Andrew Wan şi Lam Cheuk-ting, foşti parlamentari ai Partidului Democrat. Poliţia din Hong Kong nu a transmis un punct de vedere oficial, conform sursei menționate.

Până la sfârşitul anului trecut au făcut parte din Consiliul Legislativ, înainte ca ei şi toţi ceilalţi membri ai blocului pro-democraţie să demisioneze în semn de protest.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul „O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.