Dacian Cioloș a scris că „dacă acest miting e un mesaj adresat de diaspora guvernanților, ce-ar fi ca tot acest miting să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societății românești?”
Totodată, el a menționat că „Cei care ne conduc azi nu sunt „cauza“ a ceea ce nu merge bine în țară, ci mai degrabă „efectul“ a ceea ce noi, poate, nu am făcut bine”.
“Dacă vrem să fim parte a soluţiei, haideţi să învăţăm cât mai bine să ne adresăm unii altora, în societatea românească. Să nu ne mai limităm la a ne bate cu umbra ignoranţei şi poate a indiferenţei noastre (pentru că asta sunt cei care au pus mâna pe conducerea guvernului acum: o umbră, o reflexie), ci să atacăm cauza. Dacă reînvăţăm să ne vorbim unii altora, aşa cum am făcut-o în iarna lui 2014 de exemplu, fără a mai aştepta momentele-cheie pentru a o face, fără să ne fi ajuns cuţitul la os, poate că mai avem o şansă să ne facem bine cu propriile noastre leacuri“, a scris Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.
Cioloș a menționat că are și o idee, care poate funcționa. „Am văzut-o pusă în practică de mai multe grupuri de români organizați din diaspora. De exemplu, câțiva profesori și cercetători români generoși de la Oxford care aduc elevi din licee din România peste vară în Marea Britanie și le predau cursuri ca pentru orice student admis la colegiile din campus. Le deschid mintea, îi ajută să aplice apoi dacă doresc la cele mai mari universități ale lumii, le dau o șansă la o educație de elită”, a scris fostul premier.
„Având în minte acest exemplu, vă propun ca fiecare comunitate din diaspora care se va constitui sau se va consolida după această adunare să ia în grijă o comunitate rămasă acasă – o comunitate dintr-un sat, o comunitate de tineri, de țărani mici producători, de pensionari, de bolnavi, de elevi dintr-un liceu – și să o ajute să-și ia în mâini propriul destin colectiv, așa cum voi, cei plecați în afară, ați făcut-o individual și acum o faceți colectiv, inclusiv prin această întâlnire.
Poate, în felul acesta, facem mai mult decât să dăm un semnal într-un moment dat și într-un loc dat: poate, așa declanșăm un proces. Acela de revenire la normalitate”, a mai scris Dacian Cioloș.