Nicolae Ciucă a transmis un mesaj pentru studenți, cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023. Potrivit premierului, autoritățile se află în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ.
Mesajul lui Nicolae Ciucă, cu prilejul începerii noului an universitar: Suntem în plin proces de transformare a sistemului de învățământ
Premierul Nicolae Ciucă susține că schimbările care au loc la nivel global determină adaptarea perspectivelor de viitor la noua realitate.
„Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ. Aceasta presupune o viziune responsabilă și asumată la toate nivelurile decizionale, prin care să le oferim copiilor și tinerilor condiții de studiu la standarde performante. Provocarea este ca fiecare să aibă șansa de a-și pune în valoare calitățile în domeniile în care simte că are potențial și, în același timp, să corelăm oferta educațională cu cerințele de pe piața muncii”, a declarat Nicolae Ciucă cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023.
De asemenea, premierul a spus că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost alocați 3,6 miliarde de euro proiectului „România Educată”, pentru modernizarea învățământului.
„Contractele pentru digitalizarea universităților și lansarea apelului de proiecte destinate dezvoltării consorțiilor integrate pentru învățământ dual beneficiază de peste o jumătate de miliard de euro, fonduri destinate modernizării și adaptării învățământului superior la cerințele pieței muncii. Totodată, continuăm proiectele prin care oferim tinerilor noștri condiții cât mai bune de studiu”, a completat Nicolae Ciucă.
La deschiderea anului universitar au mai participat ministrul Sănătății Alexandru Rafila la UMF „Carol Davila” București, dar și fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, la USAMV București.
Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar
La rândul său, șeful statului a ținut un discurs la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023, care a avut loc la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
„Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.
Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a declarat Klaus Iohannis.