ONU a transmis un mesaj cheie în plin război în Ucraina. Directoarea executivă a Programului ONU pentru mediu, Inger Andersen, a ținut să sublinieze că ceea ce face Rusia nu trebuie să oprească lumea să ia măsuri pentru remedierea altor crize globale presante.
Potrivit acesteia, lumea trebuie să înveţe să răspundă mai multor crize simultan şi să nu abandoneze una în favoarea alteia.
Andersen a susținut cu prilejul unei conferinţe a ONU, desfăşurată la Stockholm, că problemele dificile legate de biodiversitate şi poluare dar și criza climatică constituie ameninţări „existenţiale”. În opinia sa, la toate acestea trebuie să se răspundă urgent, informeaza dpa.
Eveniment important pe mediu, la Stockholm
Evenimentul la care a participat reprezentanta ONU are loc în capitala suedeză și se desfăşoară joi şi vineri. Conferinţa pe teme de mediu Stockholm+50, ce are în prim-plan – la 50 de ani de la prima astfel de conferinţă a ONU – accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, împotriva extincţiei speciilor şi a poluării.
De altfel, pe 22 mai, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că războiul din Ucraina a contribuit la declanșarea unei crize alimentare globale, care ar putea dura ani buni, dacă nu este controlată.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că lipsa de cereale și îngrășăminte cauzată de război, temperaturile tot mai mari și problemele de aprovizionare generate de pandemie amenință să „arunce zeci de milioane de oameni în insecuritate alimentară”.
ONU a avertizat asupra spectrului penuriei globale de alimente în lunile următoare
Avertizând asupra „spectrului penuriei globale de alimente în lunile următoare”, Guterres a subliniat că „dacă nu hrăneşti oamenii, alimentezi conflictele”. El a avertizat că ceea ce ar putea urma ar fi „malnutriție, foamete și declanșarea unei crize care ar putea dura ani de zile”. În acest context, Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.
Secretarul general ONU a spus că este în „contact intens” cu Rusia și cu alte țări pentru a încerca să găsească o soluție.
„Implicațiile complexe de securitate, economice și financiare necesită bunăvoință din toate părțile pentru a se ajunge la un acord”, a spus acesta, referindu-se la discuțiile cu Moscova, Ucraina, Turcia, SUA, Uniunea Europeană și alții. „Nu voi intra în detalii, deoarece declarațiile publice ar putea submina șansele de succes ale unui acord”, a menționat responsabilul ONU.