Mesajul Patriarhului Daniel de Învierea Domnului

„Învierea Domnului este sărbătoarea iubirii smerite și milostive a lui Hristos, cel ce a învins ura, violența și moartea, dăruind oamenilor viață veșnică”, afirmă Preafericirea Sa, care transmite felicitări și urări de bine românilor de pretutindeni.

Învierea din morți a Domnului Iisus Hristos Cel răstignit este adevărul central al Sfintei Evanghelii și al credinței creștine ortodoxe. De aceea, pe coperțile exterioare ale Sfintei Evanghelii se află imprimate icoana Răstignirii și icoana Învierii lui Hristos.

Timp de 40 de zile, de la Paști până la Înălțarea Domnului, se cântă în biserică troparul Sfintelor Paști și se adresează salutul pascal: Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

Învierea Domnului este sărbătoarea iubirii smerite și milostive a lui Hristos, Cel ce a învins ura, violența și moartea, dăruind oamenilor viața veșnică. De aceea, Sfintele Paști sunt sărbătoarea iertării, a păcii și a bucuriei.

În aceste zile de sărbătoare, să împărtășim celor din jurul nostru, prin cuvânt și faptă, iubirea, pacea și bucuria lui Hristos, mai ales copiilor orfani, bolnavilor și bătrânilor, precum și românilor aflați printre străini.

Sfintele Paști să vă aducă tuturor, în suflet și în case, lumina și binecuvântarea lui Hristos Cel înviat, cu sănătate, fericire și mult ajutor în viață!

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Pastorala Patriarhului Daniel de Sfintele Paști 2024: Prin învierea Sa, Hristos vindecă pe om de moarte și de stricăciune

În scrisoarea pastorală de Sfintele Paști, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vorbește despre Iisus Hristos ca vindecător, cel care „se identifică cu natura umană slăbită prin păcat, deși nu are păcat; El nu vindecă din exterior, ci din interior”.

În timpul vieții sale pământești, explică Preafericirea Sa, „Hristos-Domnul, prin tot ceea ce este El ca Dumnezeu-Om, prin tot ceea ce învață și face, de fapt vindecă și înnoiește, sfințește și înalță firea noastră omenească, pentru că unește voința umană cu voința divină, împlinind voia lui Dumnezeu-Tatăl, prin smerită ascultare și dăruire de sine, întru iubire față de Dumnezeu și față de oameni”.

Totodată, în mesajul pastoral, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reiterat faptul că sufletească este accesibilă numai prin credință și efort duhovnicesc.

„Pentru vindecarea și mântuirea noastră sufletească și trupească este nevoie de multă credință și de multă stăruință în rugăciune, precum și de iubire milostivă față de semeni”, precizează Patriarhul României.

Preafericirea Sa abordează, de asemenea, teme precum: vindecarea în Sfânta Scriptură, Hristos singurul vindecător, vindecarea de păcat și de moarte, rolul Sfintelor Taine și al pocăinței.

Textul integral la Basilica: Pastorala de Sfintele Paști 2024