În prima zi de Paşti, în lăcaşurile de cult din Patriarhia Română se oficiază Vecernia Învierii, numită în popor şi A doua Înviere. Această slujbă solemnă are o rânduială specială, punctul culminant fiind citirea în mai multe limbi a Evangheliei în care ni se prezintă arătarea Mântuitorului pentru prima dată ucenicilor Lui după Înviere, potrivit agerpres.ro
Ce a spus patriahul
„În Evanghelia după Matei, chiar la sfârşit se spune ‘mergând, învăţaţi toate neamurile, faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi învăţându-i să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Şi iată eu sunt cu voi, până la sfârşitul veacurilor’. Prin aceasta vedem că întrucât Hristos nu a înviat numai pentru poporul evreu, ci pentru toate popoarele şi că Învierea de Obşte în Ziua de Apoi sau Învierea Universală este un dar al lui Dumnezeu pentru toate popoarele, indiferent de etnie, de credinţă, de cultură, toţi vor învia, după cum toţi mor în Adam, toţi vor învia în Hristos. Aici e marea taină a misiunii ucenicilor către toate neamurile. Vedem că iubirea lui Hristos este universală. Ea cuprinde întreg Universul, adică întreaga Umanitate şi vizează şi schimbarea Universului actual într-un Cer nou şi un Pământ nou”, a spus patriarhul.
Înaltul ierarh ortodox a explicat că „Iisus trimite pe ucenici la neamuri, în toată lumea, pentru a propovădui Evanghelia sau binevesti Evanghelia nu numai evreilor, ci tuturor popoarelor”.
„Deci, deja în seara Învierii Sale îi pregăteşte pentru misiune. Şi aceasta explică de ce acest text este citit în mai multe limbi (…), pentru că deja conţine mesajul misiunii, trimiterii ucenicilor la toate popoarele. În Evanghelia după Luca se spune că ‘aşa trebuia’, adică este un plan al lui Dumnezeu ca pocăinţa să fie propovăduită, împreună cu iertarea păcatelor, pentru cei care se pocăiesc, la toate neamurile, începând de la Ierusalim. Aici vedem universalitatea misiunii apostolilor, ucenicilor încredinţată de Hristos”, a arătat PF Daniel.
Pace și lumină
Patriarhul le-a urat credincioşilor ca în aceste zile Hristos să ne aducă pacea şi să ne dăruiască Lumina Sa.
„Să ne ajute bunul Dumnezeu ca în aceste zile ale Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos să simţim că Hristos Domnul, cu iubirea Sa milostivă şi smerită vine la noi, chiar şi atunci când uşile caselor sunt încuiate, chiar şi atunci când noi suntem cuprinşi de teamă, de spaimă, de incertitudine, de nesiguranţă. El vine să ne aducă pacea Sa, să ne dăruiască Lumina Sa, adică sensul vieţii, ca să ne transforme în apostoli ai Lui, mărturisitori ai lui, trimişi ai Lui în lume ca să vorbim lumii despre iubirea lui Hristos”, a mai spus patriarhul Daniel.
Potrivit acordului BOR-MAI, slujba, oficiată împreună cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, şi cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul, s-a desfăşurat, cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi a prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.