Papa Francisc a prezidat slujba din Vinerea Mare cerându-I lui Dumnezeu iertare pentru "ruşinea" suferită de umanitate pe fondul scenelor petrecute în oraşele bombardate şi a imaginilor cu imigranţi înecaţi, dar şi pentru scandalurile din Biserica Catolică, notează sâmbătă Reuters şi DPA.
Papa Francisc a condus tradiţionala Via Crucis (Drumul Crucii), procesiunea anuală la lumina lumânărilor în jurul Colosseumului din Roma la care au luat parte circa 20.000 de credincioşi dar şi numeroase forţe de ordine, pe fondul recentelor atacuri din oraşele europene.
Suveranul pontif, în vârstă de 80 de ani, a rămas aşezat în timp ce o cruce mare din lemn a fost purtată în procesiune, oprindu-se de 14 ori, fiecare popas marcând un eveniment deosebit petrecut pe drumul pe care Iisus l-a parcurs spre locul răstignirii sale.
Ceremonii similare au avut loc în diverse colţuri ale lumii, creştinii adunându-se pentru a reface, în Vinerea Mare, Drumul Crucii.
La finalul slujbei de două ore, Papa Francisc a citit o rugăciune având ca teme principale ruşinea şi speranţa. Referindu-se la scandalurile de abuz sexual din Biserica Catolică, el a vorbit despre „ruşinea pentru toate momentele în care noi, episcopii, preoţii, fraţii şi călugăriţele am scandalizat şi rănit biserica” şi despre faptul că „prima noastră iubire”, „entuziasmul” şi „disponibilitatea” au fost astfel uitate şi lăsate să „ruginească”.
Biserica Catolică se luptă de aproape două decenii să treacă peste scandalurile de abuz asupra copiilor provocate de unii dintre membrii clerului. Potrivit criticilor, mai sunt încă multe de făcut pentru pedepsirea episcopilor care au muşamalizat actele abuzive sau care nu au făcut destule pentru a le preveni, precizează Reuters.
Suveranul pontif a vorbit de asemenea despre ruşinea provocată de „vărsarea zilnică de sânge nevinovat, al femeilor, copiilor şi imigranţilor” şi pentru soarta celor care sunt persecutaţi din cauza rasei, a statutului social şi a credinţei lor religioase.
La finalul acestei luni, Papa Francisc va efectua o vizită în Egipt, pe fondul înmulţirii atacurilor islamiştilor îndreptate împotriva comunităţii creştinilor copţi. Duminica trecută, zeci de persoane au fost ucise în urma a două atentate comis asupra unor biserici.
Suveranul pontif a precizat că simte „ruşine faţă de toate scenele de devastare, distrugere şi înec, ce au devenit obişnuite în vieţile noastre”. În ziua discursului său, peste 2.000 de migranţi care încercau să ajungă în Europa au fost salvaţi din Marea Mediterană, în urma unor operaţiuni dramatice, iar o persoană a fost găsită fără viaţă, precizează Reuters. Peste 650 de persoane au decedat sau au fost date dispărute în acest an în timpul traversării mării cu ajutorul bărcilor pneumatice.
De asemenea, Papa şi-a exprimat speranţa că „binele va triumfa în ciuda înfrângerii aparente”.
Măsurile de securitate au fost sporite în jurul Colosseumului după recentele atacuri comise în Londra şi Stockholm. Circa 3.000 de forţe de ordine au păzit zona şi au efectuat verificări asupra persoanelor prezente. Staţia de metrou de la Colosseum a fost închisă ca măsură suplimentară de protecţie.
Săptămâna aceasta, Papa Francisc a făcut un nou apel la pacea mondială, publicat cu doar câteva ore înainte de îndeplinirea ritualului spălării picioarelor în Joia Mare. ”Tot ce vreau este să fac un apel şi mai puternic la pace în această lume subjugată de traficanţi de arme care profită de pe urma sângelui bărbaţilor şi al femeilor”, a declarat papa Francisc pentru cotidianul italian La Repubblica. ”Violenţa nu este leacul pentru lumea noastră greu încercată”, a adăugat suveranul pontif.
Protestanţii, catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele în acest an la aceeaşi dată ? o situaţie rară, în condiţiile în care bisericile occidentale celebrează Paştele potrivit calendarului gregorian, în timp ce bisericile orientale utilizează calendarul iulian. Data viitoare când va apărea o astfel de suprapunere va fi în 2025, conform Bisericii Ortodoxe Greceşti. De asemenea, Paştele are loc în timpul celebrării de către evrei a Pesah, o sărbătoare de origine biblică care marchează sfârşitul sclaviei evreilor în Egipt.
Sărbătoarea Paştelui, de duminică, celebrează Învierea lui Iisus Hristos şi este cea mai importantă din calendarul creştin. Înaintea acesteia, papa Francisc va oficia, sâmbătă, slujba de Paşte. Duminică, el va prezida în cursul dimineţii Sfânta Liturghie în Piaţa Sfântul Petru. La terminarea celebrării liturgice, Pontiful Roman va merge la balconul central al bazilicii pentru tradiţionalul mesaj de Paşti şi binecuvântarea ”Urbi et Orbi”.
SURSA: Agerpres