Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a transmis un mesaj managerilor de spitale suport COVID, în contextul situaţiei epidemiologice actuale. În plus, aflat la Piteşti, oficialul a vorbit despre construcţia unui nou spital municipal de urgenţă în această localitate.
Aflat în vizită în judeţul Arges, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că încurajează construcţia unui spital municipal de urgenţă la Piteşti, considerând că o astfel de unitate medicală este necesară. El a asigurat autorităţile locale de tot suportul Ministerului Sănătăţii pentru ca acest lucru să devină realitate.
“Un spital este al unei comunităţi, comunitatea trebuie să fie cea care dă startul privind necesitatea unui centru de servicii medicale (…). Dacă avem un spital, avem nevoie de medici, avem nevoie de dotări. Acei medici vor veni dacă sunt capacitaţi şi vor găsi siguranţa activităţii lor în acea locaţie.
De aceea, încurajez acest spital municipal de urgenţă, am văzut ce a însemnat această a doua fază a valului pandemic în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Consider necesar acest spital municipal şi aveţi tot suportul din partea Ministerului Sănătăţii”, a declarat, joi, Nelu Tătaru, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de PNL Argeş.
În municipiul Piteşti există două spitale, ambele finanţate de Consiliul Judeţean Argeş: Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu acoperire judeţeană şi Spitalul de Pediatrie, cu acoperire regională.
Spitalele suport COVID trebuie să fie gata şi pentru primirea pacienţilor non-COVID
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre un mesaj pe care l-a transmis deja managerilor spitalelor suport COVID, care ar trebuie să se pregătească pentru scenariul cu pacienţi non-COVID, în contextul reducerii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
“Am solicitat fiecărui manager al fiecărui spital suport COVID să-şi reanalizeze situaţia, prezenţa patologiei COVID, iar în măsura în care poate, să pregătească (…) şi un scenariu pentru cei cu patologie non-COVID, ori prin alocarea pacienţilor cu infecţie SARS-CoV-2 în anumite pavilioane cu circuite separate, ori prin transferarea acestora, dacă există posibilităţi, în altă parte”, a precizat Tătaru.
Ministrul a dat ca exemplu spitalele suport COVID din Câmpulung Muscel, care pot analiza în acest moment revenirea la o patologie non-COVID. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a decis miercuri, 9 septembrie, reevaluarea situaţiei spitalelor din municipiul Câmpulung Muscel, în contextul scăderii cazurilor de COVID-19 în judeţ, transmite Agerpres.
“Având în vedere evoluţia favorabilă a situaţiei epidemiologice din judeţul Argeş, respectiv scăderea cazurilor persoanelor diagnosticate pozitiv şi, implicit, scăderea gradului de ocupare a paturilor din spitale destinate bolnavilor COVID-19 (…), respectiv Spitalul Municipal Câmpulung şi Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, s-a stabilit necesitatea unei reevaluări a necesarului de paturi COVID-19 şi non-COVID-19. Astfel, DSP Argeş trebuie să analizeze ce spitale, respectiv secţii ale acestora, vor rămâne în continuare destinate bolnavilor COVID-19 şi care dintre acestea se vor transforma în non-COVID-19”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Argeş.
Sursă foto: INQUAM/Alex Nicodim