Meseria de webdesigner se invata in 25-40 de ore

Un simplu utilizator de computer, care stie sa lucreze in Word, Note Pad si Dreamwaver isi poate pune problema sa migreze spre un nou domeniu, inca neacoperit in Romania - webdesignul. Nu are nevoie de studii de informatica, ci numai de putina tenacitate si simt artistic - cel putin acesta pare a fi sloganul tuturor acelora care au renuntat la alte domenii, fie ele cu un caracter tehnic sau nu, pentru a incerca sa creeze pagini web. Si, daca acum zece ani, cuvinte ca web, browser sau on-line era

Un simplu utilizator de computer, care stie sa lucreze in Word, Note Pad si Dreamwaver isi poate pune problema sa migreze spre un nou domeniu, inca neacoperit in Romania – webdesignul. Nu are nevoie de studii de informatica, ci numai de putina tenacitate si simt artistic – cel putin acesta pare a fi sloganul tuturor acelora care au renuntat la alte domenii, fie ele cu un caracter tehnic sau nu, pentru a incerca sa creeze pagini web.
Si, daca acum zece ani, cuvinte ca web, browser sau on-line erau aproape necunoscute romanilor, astazi stim cu totii importanta Internetului in viata omului modern, si termenii ne-au devenit familiari. O data cu tehnologia a evoluat si societatea. Astfel, o noua meserie sta acum la indemana oricui doreste sa se respecializeze.
Multi au pornit considerand ca este mai degraba un hobby. „Seamana foarte mult cu jocul GO”, spune Razvan Scarlat, managerul Departamentului tehnic al companiei QBIT: il inveti intr-o zi, dar iti ia o viata sa il joci ca un maestru.”
Totusi, spre deosebire de programare sau procesare, webdesignul – partea grafica – este mult mai simplu. Greoaiele si birocraticele biblioteci au pierdut de mult terenul in fata Internetului. Explicatia este simpla: pe web, orice informatie este usor accesibila si rapida.
Firmele din Romania au inteles si ele, de cativa ani incoace, ca o pagina personala de web este o varianta mult mai putin costisitoare si de durata, pentru a-si face publicitate si a-si oferi serviciile. In acest domeniu nu este nevoie de studii superioare, trebuie doar sa ai tenacitate si poti deveni specialist prin exercitiu, luand ca model pagini gata facute. Cei care deja practica, fie ca lucreaza pe cont propriu ori la companiile de specialitate, spun ca nu ai nevoie decat de un computer legat la Internet si nu trebuie nici macar sa te deplasezi la o librarie pentru a cumpara un manual despre cum se face un site.
Razvan Scarlat declara ca „pe Internet se gasesc, pentru oricine e curios, documentele de baza ale oricarei pagini. Nu este foarte greu sa inveti, web-ul este plin de exemple gratuite si oricine poate accesa sursa unui site pentru a vedea cum a fost facuta. Eu asa am inceput. Nu mi-au trebuit studii speciale. Pasiunea a fost cea mai importanta, pentru ca acesta este un domeniu in care, o data ce ai intrat, trebuie sa fii mereu la curent cu schimbarile care se produc intr-un ritm alert”.
Cu putin simt estetic si o minte organizata, oricine poate sa invete sa lucreze in ceea se numeste „html”. Desi suna pretentios, acest „html” nu este altceva decat un limbaj logic de codificare, cu reguli clare si stricte, care se foloseste la crearea documentelor utilizate pe web. O adresa de Internet care ar putea fi folositoare celor ce vor sa invete aceasta meserie ar fi www.w3c.org.
Pe Internet se afla profesori virtuali
Ceea ce ii diferentiaza mai departe pe webdesigneri este talentul si simtul artistic, capacitatea de a organiza informatia pe care o cer clientii si aceea de adaptare la asteptarile beneficiarului. O pagina poate sa placa sau nu. Dar, daca aspectul unui site este foarte important, functionalitatea acestuia este esentiala. Lucian Brandus, printre altele designerul paginii personale a Violei Molnar si care are o firma proprie de webdesign, cu sediul in Brasov, considera ca un site, pentru a fi bun, trebuie sa atinga doua aspecte: „ideea si continutul, pe de o parte, si structura, cea care face o pagina sa fie ergonomica, usor de navigat, pe de alta parte; deoarece asta aduce trafic pe site-ul creat de tine si tot asta isi doreste, in fond, oricine iti cere o pagina de web”. Acesta este motivul pentru care, spune Lucian Brandus, „nici marketingul nu trebuie uitat”. El este cel care face ca un site sa fie bine promovat si sa fie vizitat. „Oricat de frumos ar arata pagina – puncteaza Razvan Scarlat – daca se incarca greu, utilizatorul se plictiseste. De regula, Internetul este accesat de oameni care se grabesc sa afle ce ii intereseaza, nu au rabdare si nu sunt dispusi sa astepte. Unul dintre cele mai importante motive ar fi faptul ca stau conectati la Internet pe banii lor.”
Beneficiarii acestor pagini, in general fara nici o notiune despre cum se construieste un site, lucreaza de cele mai multe ori pe o balanta negativa. Cu toate acestea, costurile unei pagini de Internet personalizate s-au stabilit, ca regula generala, la 100 USD, ajungandu-se si la peste 500-700 USD. Bineinteles, pretul depinde de complexitatea paginii si de caracterul acesteia. Cel mai ieftin site este cel asa-numit „de prezentare”, cu pana la zece pagini html, dupa cum declara Lucian Brandus.
In general, companiile de specialitate nu se ocupa numai cu designul de pagini web. Providerii de Internet ofera, de regula, acest serviciu intr-un pachet, alaturi de ofertele de conectare, diluand astfel costurile.
Pentru cei care vor sa studieze acest domeniu, companiile care furnizeaza astfel de servicii organizeaza la cerere cursuri de specializare in html, Java script, Dreamwaver, Fireworks sau Corel Draw, contra cost.
Java script este pasul urmator pe care trebuie sa il faca cineva care doreste sa creeze pagini de Internet. Acesta este, de fapt, un alt limbaj scriptic, care face ca secventele de program in pagina sa fie vazute de orice browser, si este cel care dinamizeaza site-ul, prin elemente de culoare si miscare, care in html nu se pot face.
Din nefericire, desi domeniul IT a luat si la noi amploare, acesta este inca in faza incipienta si, in ceea ce priveste infrastructura, lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct. „IT-ul in Romania este glazura de pe tort, iar web-ul – ornamentele, – declara Razvan Scarlat. Pacat ca la noi inca lipseste tocmai tortul, adica economia.”
Cert este ca, desi conditiile din Romania nu sunt comparabile cu cele din Occident, munca unui webdesigner la noi are totusi avantaje: este platita in functie de calitatea paginii, de complexitatea ei, de numarul de site-uri realizate si, in plus, poate fi admirata din orice loc de pe glob.    

Cursuri de invatare Web

Centrul de pregatire in informatica
Telefon: 01-224.26.14
Cursuri de HTML, Java Script
Durata: 30 de ore (o saptamana)
Cost: 100 USD

Pro Management
Telefon: 01-315.47.22
Cursuri de HTML si DHTML
Durata: 40 de ore (3 saptamani)
Cost: 95-100 USD

PC Net Training
Telefon: 01-322.86.66
Cursuri de Flash, Dreamwaver, Fireworks
Durata: 25 de ore (2 saptamani)
Cost: 50 USD

Mic dictionar explicativ
Browser: „navigator” – program folosit pentru accesul la Internet
GIF sau JPEG: extensii recunoscute de navigatoare pentru salvarea imaginilor
Home Page: pagina de deschidere a unui site
HTML: limbaj de codificare care se foloseste pentru crearea paginilor de Internet
http: protocol pentru transferul documentelor pe Internet
Link: „legatura”; un cuvant, de regula, marcat prin culoare albastra, eventual subliniat, si care duce catre o alta pagina de Internet
On-line: conectarea la Internet, comenzile in direct
Search engine: motor de cautare, site care ajuta la gasirea unor pagini de web
Site: spatiu virtual in care se gaseste o publicatie, o companie sau un serviciu web
Web: „panza de paianjen”; nume folosit pentru reteaua de Internet
www: prescurtarea de la „word wide web” cu care incepe orice adresa de Internet.