Aceste joburi sunt de regulă foarte specializate, în domenii precum metalurgia, chimia industrială, industria farmaceutică, tehnologii din industria alimentară sau
petrochimia, spun specialiştii ejobs.ro.
În prezent, pe site-ul de recrutare există anunţuri active în aceste domenii pe posturi precum inginer în metalurgie, chimist analize apă, inginer proiectant confecţii metalice, cercetător în industria farmaceutică, tehnolog în industria laptelui, inginer staţie biogaz sau inginer chimie industrială anorganică.
O cerinţă comună a tuturor acestor posturi este cunoaştere limbii engleze şi a lucrului cu calculatorul, dar şi studii de specialitate.
Dacă la alte locuri de muncă, media de aplicări este de circa 3.000 de candidaţi, la acestea aplică cel mult 80 de candidaţi.
"În ultima perioadă pare să existe o cerere accentuată pentru candidaţi cu pregătire şi experienţă tehnică. Candidaţii cu pregătire şi experienţă în domenii prcum marketing, PR, comunicare par a avea dificultati mai mari în a găsi noi locuri de muncă", spune Irina Pânzaru, branch manager la compania de recrutare Manpower România.
Lipsa de specialişti este una reală şi de durată, dacă ne uităm la preferinţele tinerilor absolvenţi de liceu de anul acesta: o medie de 10 candidaţi se bat pentru un loc la facultăţi umaniste: publicitate, jurnalism sau ştiinţe politice.
Ultimi ani ne-au demonstrat că de la stat nu te dă nimeni afară…până la restructurări. De la începutul crizei până acum, aproape 160.000 de angajati din sistemul bugetar au fost concediaţi, potrivit unei analize Econtext. Totuşi, statul face angajări, iar asta se vede cel mai bine pe singurul site care adună exclusiv ofertele de muncă din administraţia publică din toată ţara, publicjobs.ro, realizat de tânărul antreprenor Cristian Boţan.
Aici sunt active în jur de 300 de posturi permanente şi în jur de 10 pe perioadă determinată, pe posturi precum consilier superior, directori executivi, inspectori, consilier juridic, şef birou primărie, auditor.
Pentru a aplica la astfel de posturi din aparatul public este nevoie de multă răbdare: întâi se depune dosarul de candidat, apoi are loc o probă de testare a cunoştinţelor de limbă engleză sau de lucru cu calculatorul, după care are loc o probă scrisă. Dacă cel care aplică trece de toate acestea, va fi chemat la interviu.