În primele șase luni ale acestui an, a fost înregistrat un număr de 1.444 persoane accidentate la locul de muncă, din care 66 mortal. Un raport al Ministerului Muncii arată care sunt sectoarele economiei naţionale în care au fost cele mai multe accidente mortale de muncă, dar indică și o scădere a frecventei accidentelor de muncă, în întreaga țară.
Principalele domenii de activitate în care se înregistrează accidente de muncă sunt construcţiile şi transporturile, arată raportul Ministerului Muncii.
În primele 6 luni ale anului 2011, au fost 8 accidentaţi mortal în construcții, reprezentând 12,1% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională. Numărul lor a scăzut totuși cu 68% decât în aceeaşi perioadă a anului 2010, când au fost 25 accidentaţi mortal.
În domeniul transporturilor au fost 6 accidentaţi mortal, reprezentând 9,1% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională, cu 57,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2010, când a fost 14 accidentaţi mortal. Şi cei care lucrează în exploatarea forestieră sunt în pericol. În primele șase luni ale anului au fost 4 accidentaţi mortal, reprezentând 6,1% din totalul accidentaţilor mortal din economia naţională, cu 69,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2010, când au fost 13 accidentaţi mortal.
Celelalte meserii periculoase sunt în metalurgie, electricitate și gaze, care împreună reprezintă 10,6% din totalul accidentaților mortal în timpul serviciului, în primele șase luni ale anului.
În topul judeţelor în care se petrec accidente de muncă se află Bucureşti, cu 276 accidentaţi, reprezentând 19,1% din totalul accidentaţilor pe ţară, cu 33,8% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când au fost 417 de accidentaţi. Urmează Petroşani, cu 95 accidentaţi, reprezentând 6,5% din totalul accidentaţilor pe ţară, cu 20,8 % mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când au fost 120 de accidentaţi. În Timiş au fost 74 accidentaţi, reprezentând 5,1 % din totalul accidentaţilor pe ţară, cu 10,8% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, când au fost 83 de accidentaţi. Celelalte județe în care se petrec accidente de muncă frecvent sunt Constanţa, cu 69 accidentaţi și Argeş, cu 58 accidentaţi. În ambele județe, numărul accidentaților este mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Firmele romanești cheltuie mai putin cu 50% decât Cehia pe echipamente pentru protecția muncii, arată un studiu efectuat de compania Renania în 2011. De asemenea, într-un clasament al țărilor din Europa Centrală și de Est, România s-a situat pe locul 10 din 12 în ceea ce priveste cheltuielile cu echipamentele de protecție. Cercetarea Renania arăta că bărbații sunt mai susceptibili să fie implicați în accidente de muncă decât femeile, iar grupa de vârstă în care se înregistrează mai frecvent incidente este de 15-34 de ani.