Aceeași casă veche văruită în alb-bej, cu firmă albastră, într-un oraș în care peisajul se schimbă de la o lună la alta, mai dispare o casă veche, cu istorie, mai răsare în loc un bloc de sticlă și metal, ca nuca-n perete… Să fi vechi sau incremenit în timp nu e neapărat un lucru bun în această industrie, dar în cazul lui Mesogios asta înseamnă că pentru multă lume a rămas cel mai bun restaurant de pește și fructe de mare din București. Ceea ce nu-i puțin lucru dacă te gândești la câte restaurante au rezistat în tot acest timp, ca să nu mai vorbim de cele care pot spune că și-au păstrat o clientelă numeroasă și fidelă cum are Mesogios și astăzi. Mărturisesc că nu mă număr printre fanii acestui loc pentru simplul fapt că peștele sau fructele de mare nu-mi sunt atât de dragi și, de obicei, le consum în vacanța de vară în țări unde sunt sigur că le primesc proaspete. Ei bine faima lui Mesogios este legată tocmai de acest aspect. O dată că poți găsi la ei cam tot “ce-i viu și dă din coadă în marea Mediterană” și apoi pentru că poți să vezi cu ochii tăi că totul este proaspăt vizitând galantarul cu gheață unde “meniul” este expus zi de zi.

Bucătăria la Mesogios este grecească. Mai toți clienții comandă la început gustări și salate tradiționale “a la carte”, acompaniate de o pâine caldă cu susan. Apoi sunt invitați la vitrina de care pomeneam ca să-și aleagă din oferta de pește și fructe de mare din ziua respectivă. “Prada” este apoi cântărită și gătită pe loc după cum preferați (la grătar, cu sosuri, sau prăjit).
Atmosfera este cea de tavernă grecească. Décorul este unul “pescăresc”, cu decorațiuni tematice și tonuri dominante de galben și albastru, iar pe fundal, în surdină, auzi mereu aceleași acorduri specifice de bouzouki. Serviciul este corect, nu ai surprize neplăcute cu ospătarii, dar nici nu ți se întâmplă prea des să sesizezi vreo urmă de entuziasm la ei.  

Mesogios este un restaurant scump. Un lucru pe care poți să-l înțelegi dacă te gândești la faptul că ingredientele sunt proaspete și ca să transporți săptămânal marfă proaspătă din Grecia nu poate să fie prea ieftin.  Pe de altă parte, nu poți să nu remarci că o seară petrecută în doi la Mesogios te va costa aproape la fel de mult pe cât cheltui pentru o cină completă într-un restaurant de top. Și simpla alăturare dintre o tavernă cu pește proaspăt și un restaurant luxos este suficient de sugestivă încât să te pună pe gânduri.
Cu toate acestea locul este mai mereu plin și dacă nu faci rezervare riști să nu găsești masă liberă seara. Iar clienții par oameni cu dare de mână. Lucru care mă face să cred că în măsura în care Mesogios reușește să-și păstreze standardele de calitate, prețul destul de piperat devine un amănunt care poate fi trecut mai ușor cu vederea.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Masa la Mesogios poate începe cu un starter complet (19 lei), care conține salata verde, tahini, tsatsiki, tarama, măsline verzi și brânză feta. Orice salata comandată separat costă în medie 6 lei, iar cei cu portofelul gros pot să comande și un platou de specialități care costă 56 de lei și conține delicatese precum caviar, icre de manciuria sau somon afumat. Prețurile cresc semnificativ la vitrina frigorifică, în funcție de lucrurile pe care le comandați și de cantități. Nu strică să discutați despre asta cu ospătarul care vă conduce acolo ca să puteți estima din timp cam la ce preț o să se ridice această mică escapadă. Lista de vinuri este destul de generoasă și găsiți acolo atât vinuri românești pentru toate buzunarele, dar și vinuri grecești foarte bune, însă destul de scumpe.

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Mesogios
Jean-Louis Calderon 49
021.317.13.55, 0727.239.239
www.mesogios.ro