Meșteșuguri tradiționale în România. Ungurii le promovează mult mai bine

Organizatorii Sărbătorii de Meșteșuguri Ardelenești de la Târgu Mureș, programată pentru 21 și 22 septembrie, subliniază importanța crucială a includerii meșteșugurilor tradiționale în nomenclatorul meseriilor.

În România, doar 3 meșteșuguri sunt oficial recunoscute, în contrast cu Ungaria, care a acreditat deja 32 de meserii tradiționale.

Karla Roșca, șefa Secției expoziții din cadrul Muzeului Astra din Sibiu, a explicat într-o conferință de presă la Târgu Mureș că Muzeul colaborează cu specialiști și Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești pentru identificarea meșterilor populari și a meșteșugurilor tradiționale din Transilvania.

„Muzeul Astra colaborează cu specialiştii săi şi cu reprezentanţii Fundaţiei Casa Tradiţiilor Ardeleneşti în vederea identificării şi repertorierii meşterilor populari, precum şi a meşteşugurilor şi tradiţiilor practicate în spaţiul transilvan. În acelaşi timp, Muzeul Astra oferă consultanţă de specialitate şi expertiză în organizarea şi desfăşurarea târgurilor de meşteri, organizate de Fundaţia Casa Tradiţiilor Ardeleneşti.

Se doreşte acreditarea meşteşugurilor pe plan naţional, fiindcă în România nu există aceste meşteşuguri în mod oficial. Există nişte standarde ocupaţionale care au fost făcute 2022-2023 pe câteva meşteşuguri. Muzeul Astra a avut un proiect pe fonduri norvegiene şi avem la Sibiu un centru de formare profesională, dar am acreditat doar trei meşteşuguri deocamdată, mai mult bazate pe construcţia de case: chirpici artizanat, dulgherie şi sculptură piatră”, a declarat Karla Roşca.

Laszlo Kelemen: Întărirea tradițiilor în Ardeal și în Ungaria

Laszlo Kelemen, Președintele Fundației „Casa Tradițiilor Ardelenești”, a subliniat că a locuit în Ungaria timp de 36 de ani și a observat că acolo sunt acreditate deja 32 de meserii tradiționale.

El și-a exprimat dorința de a contribui la conservarea acestor tradiții și în România.

Laszlo Kelemen a subliniat că cultura populară din Ardeal poate întări identitatea locală pentru toate națiile din regiune și că Fundația sa se concentrează pe salvarea tradițiilor, inclusiv meșteșugurile tradiționale, similare celor acreditate în Ungaria.

ungaria
SURSA FOTO: pixabay.com

„Sunt convins că cultura populară din Ardeal este comună tuturor naţiilor care trăiesc aici şi se pot folosi de această cultură pentru a-şi întări identitatea locală. Fundaţia noastră a luat fiinţă tocmai pentru salvgardarea acestor tradiţii, încercăm să transmitem celorlalte generaţii, în mod viu această cultură.

Fiindcă vedem că şi meşteşugurile tradiţionale populare sunt în curs de dispariţie, ca şi folclorul, muzica şi dansurile tradiţionale (…) În Ungaria sunt acreditate 32 de meşteşuguri tradiţionale şi am dori să ajutăm acest proces şi în România cu descrierile profesionale”, a spus Laszlo Kelemen.

Gabriella Igyarto susține salvarea tradițiilor și meșteșugurilor

Gabriella Igyarto, reprezentanta Federației Asociațiilor de Artă Populară, a subliniat necesitatea salvării tradițiilor populare, meșteșugurilor, muzicii și dansului în cadrul organizării Sărbătorii Meșteșugurilor Ardelenești de la Târgu Mureș.

Ea a menționat că va contribui cu experiența sa la acest eveniment, după ce a participat la un congres în Barcelona unde s-a convenit asupra importanței unor eforturi europene comune pentru protejarea acestui patrimoniu inestimabil al umanității.

În colaborare cu Muzeul Astra din Sibiu, Fundația „Casa Tradițiilor Ardelenești” a încheiat un protocol pentru promovarea tradițiilor culturale transilvane.

Evenimentul din 21-22 septembrie la Cetatea Târgu Mureș va aduna 30 de asociații și peste 100 de meșteri populari, concentrându-se pe tradițiile din întregul areal transilvan, cu o accentuare specială pe jocuri și jucării în cadrul celei de-a doua ediții a sărbătorii.

Cinci meşteri ai tradiţiei în lumina sărbătorii de la Târgu Mureş

Karla Roşca a menționat că cinci meşteri care confecţionează jucării din textile şi ceramică au fost selectaţi pentru Sărbătoarea Meşteşugurilor Ardeleneşti.

„Pentru Sărbătoarea Meşteşugurilor Ardeleneşti, au fost selectaţi cinci meşteri care confecţionează jucării din textile şi ceramică. Indiferent că vorbim de jucăriile de lemn, de cele ţesute, păpuşi, avioane sau animăluţe, suntem conştienţi că cei care au ales acest drum trebuie să aibă o poveste care trebuie spusă în cadrul târgurilor.

Doar aşa, transmiterea meşteşugurilor poate să ajungă şi la cei mici. Acum, mai mult ca niciodată este nevoie de implicarea instituţiilor de cultură, în păstrarea nealterată a spiritului tuturor comunităţilor multietnice din acest spaţiu geografic”, a declarat Karla Roşca.