Meta a luat măsuri pentru a combate escrocheriile online și pentru a proteja utilizatorii de activitățile frauduloase. Aproape 63.000 de conturi au fost șterse de pe Instagram, dar și 7.200 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook.
Meta șterge zeci de mii de conturi pentru a combate escrocheriilor online
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, a anunțat recent că a eliminat aproximativ 63.000 de conturi de pe Instagram care erau implicate în escrocherii financiare de extorcare sexuală, cunoscute sub denumirea de „sextortion”, transmite Reuters.
Aceste conturi erau gestionate în principal de escrocii online nigerieni, denumiți popular „Yahoo boys”, care se specializau în diverse tipuri de înșelătorii, de la pretenții false de ajutor financiar la promisiuni de investiții cu randamente uriașe.
În plus față de conturile de pe Instagram, Meta a eliminat și 7.200 de conturi, pagini și grupuri de pe Facebook care oferiseră sfaturi despre cum să efectueze înșelătorii online.
Printre acestea se aflau și o rețea mai mică, de aproximativ 2.500 de conturi, gestionată de un grup de 20 de persoane. Scopul acestor rețele era de a învăța și de a coordona activități ilegale, precum crearea de conturi false și utilizarea fotografiilor pentru a extorca bani de la victime.
„Eforturile lor au inclus vânzarea de scenarii și ghiduri pe care să le folosească atunci când escrochează oameni și partajarea de linkuri către colecții de fotografii pe care să le folosească atunci când gestionează conturile false”, au declarat reprezentanții Meta.
Victimele, amenințate cu publicarea de fotografii compromițătoare
În cadrul tacticii de extorcare sexuală, victimele sunt amenințate cu publicarea de fotografii compromițătoare, fie reale, fie fabricate, dacă nu plătesc o anumită sumă de bani. Meta a raportat încercările de extorcare asupra minorilor Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.
Deși majoritatea încercărilor au vizat adulți, incidentele raportate includ și tentative asupra minorilor, ceea ce subliniază gravitatea și pericolul acestor activități.
Nu este pentru prima dată când Meta intervine
Meta a subliniat că aceasta nu este prima dată când a intervenit pentru a dezmembra astfel de rețele, dar a considerat important să facă publică această acțiune pentru a crește conștientizarea asupra pericolului acestor escrocherii.
În contextul criticilor crescânde asupra modului în care compania gestionează siguranța online, în special în protejarea copiilor, Meta a declarat că va continua să îmbunătățească măsurile de securitate și să colaboreze cu autoritățile pentru a preveni aceste amenințări.