Ferestrele Palatului Prezidențial au fost distruse în weekend de către zeci de mii de susținători ai fostului președinte brazilian de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, după ce acesta a pierdut alegerile în favoarea rivalului său de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva.
Meta interzice postările anti-democrație pe Facebook
Astfel, Meta, compania care deține Facebook, a decis că va elimina de pe rețeaua de socializare postările care susțin sau laudă aceste acțiuni.
„Înaintea alegerilor, am desemnat Brazilia ca un loc temporar de mare risc şi am eliminat conţinuturile care face apel la oameni să pună mâna pe arme şi să ia cu asalt Congresul, Palatul Prezidenţial şi alte clădiri federale”, a declarat un reprezentant al companiei.
„Am stabilit de asemenea că este vorba de un eveniment care încalcă regulile, ceea ce înseamnă că vom elimina orice conţinut care sprijină sau laudă aceste acţiuni. Urmărim cu atenţie situaţia şi vom continua să eliminăm orice conţinut care încalcă politicile noastre”, a adăugat acesta.
Luiz Inácio Lula da Silva a preluat funcția de președinte la data de 1 ianuarie 2023. L-a învins de Bolsonaro la scrutinul în două tururi din luna octombrie și a pus capăt celei mai de dreapta guvernări a Braziliei din ultimele decenii.
Bolsonaro nu a vrut să își recunoască înfrângerea, iar unii dintre susținătorii săi au recurs la rețele sociale, cum ar fi Twitter, Telegram, TikTiok, YouTube şi Facebook pentru a organiza proteste.
Curtea Supremă din Brazilia a dispus ca reţelele sociale să îi blocheze pe utilizatorii care răspândesc propagandă antidemocraţie.
Mai multe state condamnă situația din Brazilia
Președintele american, Joe Biden, a declarat reporterilor că revoltele din Brazilia au fost „scandaloase”. Consilierul său pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a făcut un pas mai departe pe Twitter și a declarat că SUA „condamnă orice efort de subminare a democrației în Brazilia”.
Ulterior, Biden a scris pe Twitter că așteaptă cu nerăbdare să continue să lucreze cu Luiz Inácio Lula da Silva, calificând revoltele drept „un atac la adresa democrației și a transferului pașnic al puterii în Brazilia”.
Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a scris pe Twitter: „Încercările violente de a submina democrația în Brazilia sunt nejustificate. Președintele @LulaOficial și guvernul Braziliei au sprijinul deplin al Regatului Unit”.
În Mexic, președintele Andres Manuel Lopez Obrador s-a postat pe Twitter pentru a denunța ceea ce a numit o „tentativă de lovitură de stat condamnabilă și antidemocratică a conservatorilor din Brazilia, incitată de liderii puterii oligarhice, de purtătorii săi de cuvânt și de fanatici”.
În timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter: „Voința poporului brazilian și instituțiile democratice trebuie să fie respectate! Președintele @LulaOficial poate conta pe sprijinul neabătut al Franței”.
Președintele argentinian, Alberto Fernandez, a făcut apel la unitate în regiune și i-a oferit sprijinul său lui Luiz Inácio Lula da Silva.
„Vreau să îmi exprim repudiul față de ceea ce se întâmplă la Brazilia. Sprijinul meu necondiționat și al poporului argentinian pentru @LulaOficial în fața acestei tentative de lovitură de stat cu care se confruntă”, a scris Fernandez pe Twitter.”
„UE condamnă actul de violență nedemocratică care a avut loc la 8 ianuarie în inima cartierului guvernamental din Brazilia”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell. „Democrația braziliană va învinge violența și extremismul”, a mai spus el.
Borell a adăugat că UE a promis încă o dată sprijin deplin pentru președintele Luiz Inácio Lula da Silva și și-a exprimat solidaritatea cu instituțiile democratice ale țării. El i-a îndemnat pe liderii politici brazilieni, și mai ales pe fostul președinte Jair Bolsonaro, să „acționeze în mod responsabil și să le spună susținătorilor lor să plece acasă”.