Materiile prime au şanse mari să continue aprecierile în acest an, revenirea economică şi cererea din economiile emergente susţinând creşterea cotaţiilor. Piaţa materiilor prime a adus, anul trecut, câştiguri la fel de mari ca în piaţa acţiunilor. Dacă aurul, considerat cel mai sigur instrument în perioadele de criză economică, a urcat anul trecut aproximativ 30%, plumbul s-a apreciat cu 140%. Este uşor de observat că materiile prime, în special metalele, nu reprezintă do
Materiile prime au şanse mari să continue aprecierile în acest an, revenirea economică şi cererea din economiile emergente susţinând creşterea cotaţiilor.
Piaţa materiilor prime a adus, anul trecut, câştiguri la fel de mari ca în piaţa acţiunilor. Dacă aurul, considerat cel mai sigur instrument în perioadele de criză economică, a urcat anul trecut aproximativ 30%, plumbul s-a apreciat cu 140%. Este uşor de observat că materiile prime, în special metalele, nu reprezintă doar o zonă de refugiu în vremuri de restrişte, ci şi o investiţie extrem de profitabilă.
Consumul de materii prime este avantajat în perioadele de creştere economică. Anul trecut, când criza a continuat să afecteze producţia, cererea a fost susţinută puternic de China. În cazul nichelului, spre exemplu, cererea anuală a Chinei între 2000 şi 2009 a crescut cu 25%, cel mai mare stat asiatic devenind astfel principalul consumator mondial de nichel. În prezent, China adună 30% din producţia mondială de nichel, în urcare de la doar 4% în 1995. Preţul tonei de nichel a variat în consecinţă. Vârful de cerere din 2007 a dus cotaţia la 52.000 de dolari, însă criza a depreciat preţul cu circa 80% până la finele lui 2008. Anul trecut, cotaţia a recuperat semnificativ, până la aproximativ 18.500 dolari pe tonă. Conform unui raport Roskill, consumul de nichel va urca cu 7% în 2010, iar preţul va rămâne stabil la unul mediu de 20.000 de dolari pe tonă.
Industrializarea economiilor emergente şi în curs de dezvoltare sunt motivele pentru care şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) consideră că preţurile materiilor prime vor creşte anul acesta, conform prognozelor efectuate la începutul anului. Indicele preţurilor la materii prime al FMI, care a avansat cu circa 40% din februarie 2009, este văzut la o cotaţie cu circa 5% mai mare în acest an.
Plumbul şi cuprul au căutare
Aşteptările create de apariţia deficitelor de ofertă de pe piaţa metalelor conving investitorii să caute nu numai titluri tranzacţionabile, ci şi producători. În Polonia, care continuă programul de privatizare a companiilor încă deţinute de stat, a avut loc, anul acesta, o ofertă publică iniţială a producătorului de cupru KGHM Polska Miedz, prin care s-au obţinut 500 milioane euro pentru 10% din capitalul social al companiei.
Petrolul rămâne vedetă
Vedeta începutului de an este însă tot cotaţia petrolului. După un 2009 în care preţul barilului aproape s-a dublat, ajungând la 80 de dolari la finele anului, analiştii nu mai încearcă să identifice direcţia în care va merge cotaţia, ci doar procentul cu care aurul negru se va aprecia.
În prima săptămână a anului, barilul a depăşit pe piaţa americană maximul din octombrie 2008. „În cazul în care se va menţine tendinţa pozitivă, este posibil ca în perioada următoare să se ajungă foarte repede în zona 85-90 de dolari pe baril, iar dacă se trece de aceste niveluri nu este exclus ca în prima parte a anului să înregistrăm valori de peste 100 de dolari“, spune Florin Ifrim, analist Intercapital Invest.
Petrolul, ca şi aurul, sunt printre cele mai stabile materii prime, trendul ascendent urmând a continua şi în următorii ani. De altfel, tot mai mulţi analişti cred că barilul va ajunge la 200 de dolari în 2012, iar preţul mediu pentru 2010 este văzut la 100 de dolari. Cifrele de afaceri şi profiturile companiilor din sector vor fi de asemenea în creştere anul acesta.
Dacă se menţine tendinţa pozitivă, barilul de petrol va ajunge foarte repede la 85-90 de dolari şi poate depăşi 100 de dolari în prima parte a anului.
Florin Ifrim, analist Intercapital Invest
140% este procentul de creştere înregistrat de cotaţia plumbului în cursul anului trecut, după un minim de 900 de dolari pe tonă şi un maxim de 2.500 de dolari
30% este aprecierea cu care a încheiat 2009 cotaţia aurului, activ de refugiu al investitorilor, după ce a ajuns la un maxim de 1.200 de dolari pe uncie