Metalul care a devenit mai preţios decât aurul. România are resurse, dar le vinde străinilor

Cererea pentru acest metal a explodat în ultimul an, preţurile s-au triplat şi doar câteva ţări din lume îl au printre care şi România.

Cotaţiile la cobalt, un component cheie pentru producţia bateriilor lithium-ion utilizate la telefoanele mobile şi la automobilele electrice, a ajuns la 59.844 dolari pe tonă, un salt de 160% faţă de minimul istoric atins de acest metal în luna februarie 2016. Creşterea preţurilor ar urma să continue pe fondul cererii puternice venite din China, susţine Rebecca Charlton, director financiar la China Molybdenum (CMOC), o companie chineză de resurse naturale care în prezent controlează 15% din piaţa de cobalt după mai multe achiziţii în Congo.

Sute de companii concurează pentru extragerea cobaltului, cea mai bogată ţară în această resursă fiind Republica Democrată Congo.

Şi ţara noastră are resurse de cobalt însă nu le exploatează. Conform Profit.ro, o companie din Canada care vrea să exploateze cobalt și litiu în România a preluat 51% dintr-o firmă locală al cărei asociat unic deține minereu polimetalic în Bihor.  Compania canadiană Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și metalelor rare și care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a convenit intrarea pe piața românească prin preluarea a 51% din capitalul firmei locale LEM Resources SRL. Leading Edge Materials vrea să înființeze, împreună cu un partener român, o societate mixtă în vederea explorării unor potențiale zăcăminte de cobalt și litiu.