Rodiul (Rh) este un metal prețios relativ necunoscut, din cauza cererii sale globale în auto-catalizatori. Este unul din cele şase metale din grupa platinei, fiind considerat un metal nobil. Rodiul este cel mai rar element din grupa platinei și are o densitate mai mică şi un punct mai înalt de topire decât platina. În natură, rodiul poate fi găsiy în minerale de platină și în nisipurile râurilor din America, potrivit Howstuffworks.
Puțină lume a auzit de rodiu, acest metal alb-argintiu care este foarte reflectorizant și rezistent la coroziune. Este considerat cel mai rar și mai valoros metal prețios din lume, mul mai valoros chiar decât aurul sau platina. Aproape 90% din tot rodiul din lume este produs din corpurile de minereu aflate mai ales în Africa de Sud.
Utilizarea principală a rodiului este în convertoarele catalitice ale automobilelor, unde reduce cantitatea de gaze de eșapament de oxizi de azot emise în atmosferă. În 2019, aproape 90% din cererea de rodiu provenea din sectorul auto.
În ce industrii este tot mai folosit
Rodiul este utilizat și în alte industrii, într-o măsură mult mai mică. Este folosit ca și catalizator pentru producerea acizilor azotic și acetic în industria chimică, ca placare a bijuteriilor pentru a proteja împotriva zgârieturilor, dar și ca un aliaj de întărire a sticlei. În aliaj cu platina, este folosit și în producerea motoarelor cu reacţie.
Shaun Peterson, expert la Gemological Institute of America (GIA), spune că „raritatea rodiului și cererea globală mare din cauza utilizării lui în producția de mașini au făcut în ultimii ani ca prețul să crească considerabil”. Noile reglementări pentru emisiile mai curate în industria auto, în special în China și Europa, sunt cel mai probabil responsabile pentru creșterea prețului său.
Astăzi, prețul rodiului este de 14.000 dolari per uncie. Comparativ, prețul platinei este de 959 dolari/uncie, iar aurul are un preț de 1.783 dolari/uncie.
Când a fost descoperit
Rodiul a fost descoperit în anul 1803 de către chimistul britanic William Hyde Wollaston, în minereu de platină provenit din Columbia, la scurtă vreme după ce descoperise și paladiul. Wollaston a extras rodiul dintr-o bucată de platină din America de Sud. De altfel, rodiul este frecvent în depozitele de platină şi se obţine de obicei prin rafinarea acesteia.
Inițial, Wollaston a fost avertizat de posibilitatea existenţei unui nou element în minereurile de platină de către chimistul francez Hippolyte-Victor Collet-Descotils, care credea că roşul unor minerale de platină se datorează prezenţei unui metal neidentificat.
După o serie de reacţii chimice, Wollaston a reușit să înlăture platina şi paladiul din mostra de minereu de platină. A rămas o pudră de un roşu închis. Wollaston a numit noul metal rodiu, din grecescul, „rhodon” (trandafir), din cauza sărurilor roșiatice.
Poate fi periculos
Testele pe plante indică faptul că rodiul este cel mai puțin toxic membru al PGM-urilor, dar pentru că este atât de rar, nu au fost făcute teste pe oameni. Dar, când este inspirat, mai ales în timpul procesului de placare a bijuteriilor, rodiul poate fi periculos.