Meteorogii avertizează cu privire la riscul producerii unui „dezastru major” în zona arhipelagului nipon. Anunțul meteorologilor vizează posibilele inundații și alunecări de teren care ar putea fi cauzate de taifunul Maysak.
Agenţia meteorologică japoneză a avertizat că Maysak poate aduce valuri înalte, ploi torenţiale şi rafale violente de vânt care au potenţialul de a provoca „un dezastru major” în regiunea Okinawa, potrivit agerpres.ro
Pericolul producerii de inundaţii şi alunecări de teren
Cel de-al 9-lea taifun care a lovit Japonia este aşteptat să se intensifice până la viteze ale vântului de 252 km/h în apropierea insulei Okinawa, conform declaraţiilor făcute duminică de guvernatorul acestei insule, Denny Tamaki.
Începând de duminică după-amiaza (03:00 GMT) centrul furtunii se afla la sud de Okinawa şi se deplasa în direcţia nord-nord-vest cu 30 km/h, cu viteza vântului de 144 km/h, viteză care creşte în rafale până la 216 km/h.
Meteorologii au avertizat cu privire la pericolul producerii de inundaţii şi alunecări de teren. Furtuna poate aduce până la 80 de milimetri de ploaie pe oră în unele părţi ale insulei Okinawa.
Numeroase şcoli şi birouri publice au fost închise începând de luni după-amiază, iar zborurile din regiune au fost deja anulate, conform presei locale.
Vreme periculoasă în Japonia
Dezastru în Japonia. Canicula face victime pe bandă rulantă. Potrivit ultimelor informații, au fost înregistrat din nou o serie de temperaturi record.
Potrivit Dpa, luni, mercurul din termometre a urcat la 41,1 grade Celsius în oraşul Hamamatsu, din centrul Japoniei, egalând recordul de temperatură înregistrat în 2018, în contextul în care valul de căldură care afectează ţara continuă să facă victime, relatează agerpres.
Acest record a venit la doar o zi după ce temperaturile înregistrate în oraş au crescut la 40,9 grade Celsius, potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia. Este prima dată când mercurul din termometre a depăşit 40 de grade Celsius două zile consecutiv.
Termometrele au indicat ultima dată 41,1 grade Celsius în iulie 2018 în oraşul Kumagaya, la nord de Tokyo.
Bilanțul deceselor este unul sumbru. În oraşul Yorii, în apropiere de Kumagaya, un bărbat de 94 de ani a decedat luni, aparent din cauza insolaţiei, a informat Kyodo News.
Doar la Tokyo, 53 de persoane au murit luna aceasta după ce au făcut insolaţie, în condiţiile în care capitala s-a confruntat cu temperaturi extreme. Multe dintre victime erau vârstnice.
Autorităţile au solicitat locuitorilor să îşi ia măsuri de precauţie, cum ar fi asigurarea unei hidratări adecvate şi evitarea ieşirilor inutile.