Meteorologii trag semnalul de alarmă! Sudul Rusiei și nordul Turciei se pot confrunta cu furtuni și inundații.

Un ciclon cu caracteristici tropicale se va forma în acest weekend în Marea Neagră, declanșând fenomene meteorologice severe.

Meteorologii trag semnalul de alarmă! Cantitate extremă de precipitații

Un ciclon rar, asemănător unui ciclon tropical se va forma în Marea Neagră în acest weekend și va afecta zonele de coastă.

Un ”Medicane” sau un ciclon cu caracteristici tropicale este un fenomen meteorologic sever care se formează în Marea Mediterană.

În acest weekend, apele puternic anormale din Marea Neagră vor duce la formarea unui eveniment similar, un ciclon intens cu caracteristici tropicale (TLC), scrie alephnews.ro.

Acesta ar putea afecta coasta de nord a Mării Negre și coasta de nord a Turciei cu o cantitate extremă de precipitații, ceea ce ar putea duce la o amenințare semnificativă de inundații și ar putea agrava situația actuală din regiune.

În Marea Neagră s-au format, în mai multe rânduri, cicloane de tip tropical, asemănătoare cu cele din regiunea mediteraneană. Există trei evenimente notabile: unul care a avut loc pe 21 martie 2002, altul între 7-11 august 2002 și al treilea între 25-29 septembrie 2005.

Furtună în formă de vârtej

Evenimentul din 25-29 septembrie 2005 este deosebit de bine documentat și investigat. Până în prezent, nicio formațiune de acest gen din Marea Neagră nu a atins puterea unui uragan.

Această formaţiune ar putea afecta coasta sudică turcească a Mării Negre și coasta nordică rusă a Mării Negre.

În meteorologie, un ciclon tropical este o furtună în formă de vârtej, care se formează într-o zonă depresionară tropicală de la suprafața oceanelor, cu diametrul uneori până la câteva mii de kilometri.

Este formată dintr-o masă mare de nori și furtună care, datorită unui sistem de vânturi circulare puternice se rotesc tridimensional în formă de spirală în jurul unui centru, în sens direct (adică invers sensului acelor de ceasornic) în emisfera nordică și în sens retrograd (adică sensul acelor de ceasornic) în cea sudică.

Energia ciclonului provine din degajarea de căldură provenită din condensarea la altitudine a vaporilor de apă formați la suprafața oceanului.

În sens termodinamic, un ciclon tropical poate fi considerat o mașină termică.