Metoda de calcul pensii 2024. Ce este totalul punctelor acumulate
Metoda de calcul pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit recent un interviu televizat în cadrul căruia a explicat modul în care românii își pot calcula majorarea pensiilor care se va aplica începând cu luna septembrie 2024.
Deși guvernanții au prezentat pe larg formula de calcul, românii nu au înțeles cum își pot calcula singuri suma pe care o vor primi în plus începând cu toamna anului viitor, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu lămuriri suplimentare. Ea explică faptul că „formula de calcul pentru pensie constă în valoarea punctului de referință înmulțit cu totalul punctelor acumulate”.
În ceea ce privește totalul punctelor acumulate, ministrul explică faptul că ele constau „în punctele de contributivitate, punctele necontributive pentru perioadele asimilate (șomaj, armată, facultate) și punctele de stabilitate, cele obținute datorită vechimii în muncă”.
După ce avem totalul punctelor acumulate, acesta „se înmulțește cu valoarea punctului de referință”, explică Simona Bucura Oprescu.
Cum putem afla care este valoarea punctului de referință
Ministrul Muncii a precizat că, în prezent, valoarea punctului de referință este de 71 de lei. Cu toate acestea, începând cu prima zi a anului 2024, punctul de referință va fi 81 de lei.
„Valoarea punctului de referință este de 71 de lei acum, și va fi 81 de lei începând cu 1 ianuarie 2024. Pe de altă parte, punctul de pensie este acum 1785 de lei. Începând cu 1 ianuarie, punctul de pensie va fi 2032 de lei.
Valoarea punctului de referință se calculează împărțind valoarea punctului de pensie din 2024 la 25. 25 reprezintă media stagiilor de cotizare după toate legile pensiilor publice pe care noi le-am avut în România. 2032 de lei împărțit la 25 ne dă o valoare a punctului de referință de 81 de lei”, a explicat ministrul pentru Antena 3 CNN.
Cum se calculează valoarea totală a pensiei
Astfel, românii își pot afla valoarea pensiei înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte. Cei care vor să își calculeze ce pensie vor avea din ianuarie 2024, trebuie doar să țină cont de faptul că începând cu anul viitor, valoarea lui crește la 81 de lei.
„Românii ar trebui să rețină doar faptul că în 2024 valoarea punctului de referință este de 81 de lei și fiecare dintre ei are numărul de puncte. Și astfel pot calcula valoarea pensiei pe care o vor avea de la 1 ianuarie.
După recalculare, în cazul a peste 3 milioane de români, datorită punctelor de stabilitate și altor bonusuri pe care le avem în lege, pensiile vor crește”, a explicat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a oferit un exemplu de astfel de calcul
Simona Bucura Oprescu a oferit și un exemplu concret, prin care a arătat cum se poate aplica formula prezentată anterior.
„Calculăm câte puncte are salariatul din exemplu nostru.
De exemplu, un salariat care a avut un salariu mediu brut, a contribuit 36 de ani la sistemul de pensii. Acestea sunt puncte contributive.
(1 punct de pensie x 36 de ani = 36 de puncte)
cu o facultate de cinci ani, armată șase luni, șomaj 6 luni, în total șase ani, pentru care primește puncte necontributive,
(0,25 puncte x 6 ani =1,5 puncte).
Și apoi avem punctele de stabilitate, având în vedere că este o persoană care a contribuit 36 de ani, asta înseamnă că vom avea:
- 0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani x 5 ani,
- 0,75 de puncte pentru perioada 30-35 de ani x 5 ani
- 1 punct pentru perioada 35-36 de ani x 1 an
Asta înseamnă în total 6,5 puncte.
Pentru a vedea totalul punctelor de pensie vom aduna punctele contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele necontributive și vom obține un punctaj de 44 de puncte.
Apoi vom înmulți totalul punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință, de 81 de lei, ceea ce înseamnă o valoare a pensiei de 3564 de lei”, a mai explicat ministrul pentru Antena 3 CNN.