Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, au identificat şi condus la cercetări un bărbat, de 43 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda COVID-19.
„Din cercetări a rezultat faptul că în perioada 9 septembrie – 5 decembrie, s-ar fi deplasat la domiciliile a cinci femei cu vârste cuprinse între 74 şi 86 ani, din mediul rural şi urban, după ce în prealabil acestora li s-ar fi transmis prin telefon că rude apropiate (fiu, fiică, soţ) sunt grav bolnave şi au nevoie de tratament medical de urgenţă sau de aparate de ventilaţie.
Prejudiciul a fost recuperat parţial
Astfel, femeilor le-ar fi fost cerute sume mari de bani (între 5.000 şi 20.000 lei). Bărbatul s-ar fi prezentat, ulterior apelurilor, la domiciliul acestora de unde ar fi ridicat sumele de bani.
Spre exemplu, de la una dintre victime, ar fi primit lei şi valută precum şi două carduri bancare cu tot cu codurile PIN”, au informat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost iniţial reţinut, iar ulterior prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei, instanţa emiţând mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele său. Prejudiciul a fost recuperat parţial.
Fosta ”Metoda accidentul”
Nu este prima dată când ”Metoda accidentul” a fost adaptată pentru a deveni ”Metoda Covid-19”.
Polițiștii bucureșteni au făcut în luna octombrie trei percheziții în Capitală, în județul Constanța și într-un penitenciar, într-un dosar de înșelăciune cu prejudiciu total de 100.000 de lei.
Astfel, în perioada iulie – octombrie, cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 17 şi 53 de ani, ar fi sunat mai multe persoane, în numele unor (sau pretinzând că sunt) rude bolnave de covid, internate la spital şi le-ar fi solicitat diverse sume de bani, a precizat Poliția Capitalei.