Dacă ai dificultăți în a adormi noaptea sau ai doar o fereastră scurtă de timp în care poți trage un pui de somn în timpul zilei, acestă metodă te-ar putea ajuta să adormi rapid.
Ar trebui să facă parte din rutina fiecărei nopți
Dacă vă poate ajuta să adormiți în două minute (după cum susțin mulți oameni) depinde de numeroși factori. Principalul este cât de receptiv sunteți la terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și cât de des puteți practica metoda militară a somnului; aceasta ar trebui să facă parte din rutina fiecărei nopți, potrivit TomsGuide.
Insomnia este boala tăcută de care suferă majoritatea oamenilor, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp.
Dezvoltarea tehnologică, stresul cotidian, problemele personale sunt doar câteva dintre cauzele insomniei. Insomnia se poate instala chiar și când o persoană respectă numărul de ore de somn.
Ce este metoda de somn a soldaților americani
Această tehnică de somn a armatei americane a fost documentată pentru prima dată în cartea lui Lloyd Bud Winter, din 1981, ”Relax and Win: Championship Performance”.
Tehnica a fost concepută pentru a ajuta soldații să adoarmă rapid, concentrându-se pe relaxare și atenuând tensiunea musculară. La rândul său, acest lucru activează sistemul nervos parasimpatic, care supraveghează odihna și somnul.
În carte, Winter a descris-o ca fiind o metodă extrem de eficientă pentru a te ajuta să adormi în două minute. Se spune că acest truc este eficient pentru 96% dintre oameni.
Ce trebuie să faceți
Începeți prin a vă relaxa mușchii frunții. Apoi, ar trebui să vă relaxați ochii, obrajii și restul feței.
De aici, urmează doar o relaxare sistematică a restului corpului. Aceasta include pieptul, brațele, picioarele și chiar și degetele de la picioare.
Următorul pas este să vă gândiți la două scenarii. Primul scenariu este că stați întins într-o canoe pe un lac liniştit, cu un cer senin deasupra. Al doilea scenariu este că vă aflați într-un hamac într-o cameră unde este beznă.
Apoi începeți să repetați în gând, timp de zece secunde, „Nu te gândi” pentru a vă reorienta mintea.
Odată ce ați înțeles acest truc, ar trebui să continuați să-l faceți timp de șase săptămâni pentru a-l practica și, eventual, a-l stăpâni cât mai bine.
Care sunt cauzele majore pentru care oamenii nu pot dormi
Majoritatea oamenilor doarme șase ore pe noapte. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, o treime dintre adulții din Statele Unite raportează că dorm mai puțin decât cele șapte opt ore recomandate.
„Nu dorm suficient din cauza unor probleme tot mai stresante, precum munca sau școala, din pricina stilului de viață, a igienei precare a somnului sau ca urmare a unor tulburări grave de somn”, spune medicul Shelby Harris.
Consumul excesiv de substanțe, precum alcoolul sau drogurile, în special înainte de culcare, activitatea fizică insuficientă, timpul excesiv petrecut în fața ecranelor în apropierea orei de culcare, excesul de cofeină, toate pot contribui la un somn fragmentat și mai redus.
De ce 6 ore de somn nu sunt suficiente
Dacă dormim mai puțin de șapte ore pe noapte, fără să ne acordăm timp pentru a recupera acele ore pierdute, rezultatul va fi privarea cronică de somn.
Acest lucru crește riscul apariției unor probleme de sănătate, avertizează medicii. Chiar și o noapte de somn prost poate avea consecințe dramatice a doua zi.
Alte efecte secundare ale tiparelor proaste de somn includ:
Tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson
După cum sugerează studiile, această pierdere persistentă a somnului, chiar și atunci când încercăm să-l recuperăm, poate duce la „riscuri majore de a suferi de tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson”.
Și alte cercetări anterioare au scos la iveală faptul că lipsa unui somn suficient pe timpul nopții poate duce la un risc crescut de demență.
Șanse mai mari de a deveni obezi
O cercetare din 2020 sugerează că a conduce mașina după o noapte în care nu am dormit suficient este una dintre cauzele a peste 28% din toate accidentele de circulație, potrivit Școlii de Medicină din Harvard.