Vestul Statelor Unite a fost lovit de un val extrem de căldură, ce a provocat şi incendii de proporţii. Spitalele sunt deseori asaltate de pacienţi care suferă de forme grave de insolaţie. La ce soluţie inedită, dar uşor macabră, au apelat medicii americani pentru a-i salva?
Soluţie inedită găsită de medicii din Statele Unite pentru a trata pacienţii cu forme severe de insolaţie, în condiţiile în care coasta pacifică de nord-vest a fost lovită de un val de căldură extremă!
Saci pentru cadavre, folosiţi pentru a salva viaţa celor ce riscau să moară de insolaţie
Ei folosesc saci pentru cadavre, umpluţi cu gheaţă şi apă.
Oficialii mai multor spitale din oraşele Seattle şi Renton din statul american Washington spun că au fost nevoiţi să apeleze la această metodă pentru a scădea rapid temperatura corporală a mai multor persoane în vârstă şi a evita astfel un posibil deces cauzat de insolaţie.
“Am senzația că vor urma multe alte zile de căldură extremă în viitor, iar acest lucru (folosirea sacilor – n.red.) va deveni probabil mai frecvent”, spune Alex St. John, medic la secţia de urgenţe a Harborview Medical Center, potrivit NBC News.
Este o soluţie ieftină şi la îndemână, indică un profesor de la Stanford
În ciuda conotaţiei macabre a acestei soluţii, folosirea respectivilor saci este ieftină, la îndemână şi foarte fi rapid extinsă, la nevoie, indică dr. Grant Lipman, profesor la Universitatea Stanford.
“Când oamenii sunt într-o stare atât de gravă, trebuie să le scazi temperatura foarte repede”, spune Lipman. El este co-autor al unui studiu care documentează exact folosirea acestui tip de saci de cadavre în tratarea de urgenţă a pacienţilor afectaţi de căldura extremă.
Tratamentul presupune umplerea unui sac cu o suspensie de apă și gheață, introducerea pacientului în interior și închiderea fermoarului până la axile, pentru a permite accesul echipamentelor medicale și monitorizarea atentă. Temperatura unui pacient scade în doar câteva minute prin această metodă, după care poate fi scos.
Formele severe de insolaţie pot duce la decesul a până la o treime din pacienţii care ajung în spital în stare gravă. Temperatura corpului urcă până la 40 de grade sau mai mult, ceea ce provoacă daune majore creierului şi celorlalte organe. Insolaţia este deosebit de periculoasă în cazul copiilor şi bătrânilor, organismele acestora neputând să-şi regleze la fel de bine temperatura. În plus, persoanele în vârstă pot urma tratamente medicamentoase care le scad toleranţa la temperaturi ridicate.
Sursă foto: Dreamstime