Metoda prin care prețul energiei va fi redus! Florin Cîțu a venit cu soluția: E cea mai simplă

Fostul prim-ministru Florin Cîțu spune că cea mai simplă metodă pentru a reduce prețul la energie este scăderea prețului la certificatele de dioxid de carbon. Fostul șef al Executivului spune că pe lângă faptul că este cea mai simplă metodă, este și cea mai rapidă.

„Cea mai simplă și rapidă soluție de a reduce prețul energiei este scăderea prețului certificatelor de CO2”, afirmă fostul premier Florin Cîțu, senator PNL.

Florin Cîțu mai spune că acest lucru se poate face imediat prin majorarea numărului certificatelor de dioxid de carbon de Comisia Europeană.

România se va alinia deciziilor stabilite la nivelul UE privind energia

Vă reamintim faptul că prețul energiei a fost deja plafonatprintr-o ordonanță de urgență (OUG). Nicolae Ciucă a precizat, totodată, că Guvernul de la București va stabili joi, 8 septembrie 2022, mandatul pe care îl va avea ministrul Energiei, Virgil Popescu, care va participa la Bruxelles la o reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană.

„În acest moment este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 (septembrie – n.r.) la nivelul miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană. Din aceste intenţii am putut să desprindem faptul că, practic, prin măsurile pe care noi le-am luat prin ordonanţa de săptămână trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii.

Şi, sigur, nu putem să vorbim sigur despre ele pentru că urmează dezbatere şi aprobare. Ceea ce vă pot spune şi confirma este faptul că după finalizarea şi adoptarea acestor măsuri vom face în aşa fel încât să aducem modificările necesare şi să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE. (…)

Mâine vom mai avea o şedinţă de guvern şi în şedinţa de guvern vom stabili un mandat pentru ministrul Energiei”, a explicat, miercuri seară, Nicolae Ciucă, după ce a participat la un eveniment organizat de către Consiliul Investitorilor Străini.

Comisia Europeană vrea să reducem consumul de energie la orele de vârf

Legat de propunerea preşedintelui Comisiei Europene privind reducerea consumului de energie la orele de vârf, Nicolae Ciucă a reamintit faptul că, la momentul adoptării ordonanţei de urgenţă, a fost asumată nevoia de protecţie a cetăţenilor români.

„Am păstrat aceleaşi niveluri de plată la energie şi la gaze, a fost un angajament pe care Guvernul şi l-a asumat şi şi-l va asuma în continuare. Respectăm şi suntem foarte responsabili din acest punct de vedere. De asemenea, să sprijinim economia, şi această întâlnire la care am participat în această seară cu Consiliul Investitorilor Străini a cuprins teme de dezbatere în acest sens, pentru că motorul economiei îl constituie investiţiile, dar ele trebuie protejate.

Şi, desigur, luni, am făcut această precizare că o altă măsură legată de încadrarea în pragurile de consum şi anume cel de-al doilea prag între 100 şi 300 de kw a avut o reducere de aproximativ 45 de kw, ceea ce reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca împreună cu celelalte instituţii să facem în aşa fel încât să reducem risipa şi ne-am încadrat în procentul care a fost agreat şi recomandat de către Uniunea Europeană.

Ca atare, nefiind încă stabilite măsuri nici la nivelul Ministerului Energiei nu s-au luat decizii prin care să putem să reducem consumul în orele de vârf”, a precizat premierul României.