Tehnologia de mare viteză îi scapă pe șoferii vitezomani de amenzile din rutiere. Românii fentează radarele poliției prin ajutorul unei aplicații mobile prin care șoferii se anunță între ei de radarele sau filtrele polițiștilor de pe traseu.
„Acești conducători auto care folosesc astfel de aplicații au mai mici șanse de a fi prinși de poliție. De cele mai multe ori, cei care sunt tentați să folosească aceste aplicații sunt cei care încalcă legea sau conduc cu o viteză excesivă”, spune Cosmin Andreica, polițist, conform Digi24.
Un astfel de tip de aplicație și probabil și cea mai folosită de șoferii de pretutindeni, este Waze. Ea funcționează cu ajutorul celor care o utilizează. Practic, șoferii care au aplicația deschisă, pot semnala în timp real eventualele pericole din trafic, arterele de drum aglomerate, dar și locurile în care se află radarele sau unde stau polițiștii.
„Observăm că echipajul de poliţie abia s-a poziţionat şi deja avem un utilizator care a raportat acum 33 de secunde punctul de radar fix”,spune Paul Dorneanu, reprezentant al unei aplicații de trafic.
„Pot fi alertaţi din timp de până la 600 de metri distanţă faţă de poziţionarea echipajului. Șoferii au timp suficient să se asigure că circulă regulamentar în limitele codului rutier”, a mai spus Paul Dorneanu.
Trebuie menționat însă că Poliția Română are și autospeciale neinscripționate pe care sunt montate aparate radar. Chiar dacă există aceste aplicații care ne atenționează din timp că există poliție pe traseu, șoferii trebuie să conducă prudent pentru siguranța lor.