Metode pentru vopsitul ouălor în mod natural
Știți cum se vopsesc ouăle roșii în mod tradițional? Ei bine, pe vremuri, oamenii nu aveau vopseaua roșie pe care acum o găsim în orice magazin. Ei foloseau cu totul alte metode, care mai de care mai creative pentru a colora ouăle de Paște.
Cum se vopsesc ouăle roșii fără a apela la pliculețele din comerț? Lucrurile sunt foarte simple și pot deveni chiar distractive.
Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie
Datorită pigmentului roșu, sfecla este o metodă foarte bună pentru a vopsi ouă.
Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu.
Datorită acestei substanțe, sfecla are o culoare roșie intensă și poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou.
De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme.
Dacă lucrezi cu sfeclă, nu uita să îți pui mănuși și un tricou de care nu mai ai nevoie. Sfecla roșie pătează totul, inclusiv blatul de bucătărie, așa că ar fi bine să fii atent când o folosești.
Metoda vopsirii cu coji de ceapă. Unele dintre gospodine încă folosesc această metodă
Dacă te întrebi cum se vopsesc ouăle roșii în mod natural, atunci trebuie să te uiți în natură. Sunt multe legumele și fructe roșii care pot servi drept „vopsea” pentru ouăle de Paște.
Cojile de ceapă roșie sunt ideale pentru așa ceva. Acest proces poate fi început cu mult timp înainte de Paște sau poți curăța ceapă roșie pe care să o folosești la alte preparate pe care le faci de sărbătorile pascale.
Folosind această metodă va trebuie să fierbi întâi cojile de ceapă ca să obții acel lichid puternic colorat. Ai nevoie de cojile la câteva cepe, în jur de zece sau cincisprezece.
Se pun cojile de ceapă la fiert cu apă și se lasă cam o oră la foc mic. Lichidul se strecoară și în el se vor fierbe ouăle. Se lasă cam zece minute, iar la final poți adăuga puțin oțet, pentru a fixa culoarea.
Ar trebui să învârți puțin ouăle pe măsură ce se răcesc, pentru ca roșul intens să acopere suprafața completă a fiecărui ou.
Apoi se șterg cu un șervețel pe care ai pus puțin untdelemn, astfel încât ouăle să fie lucioase și frumoase.
Ce alte metode mai putem folosi pentru vopsire
Dacă nu ții neapărat la tradiția de a avea pe masa de Paște doar ouă roșii, atunci poți face o varietate de culori, folosind ingrediente din bucătărie. Poți obține ouă albastre, galbene, portocalii, roz și verzi.
Culorile nu vor fi atât de intense ca cele vopsite cu substanțe chimice pe care le găsești în comerț, ci vor avea nuanțe pastel, ideale pentru a înfrumuseța masa de Paște.
Cum se vopsesc ouăle roșii prin alte metode în afară de sfeclă roșie, coji de ceapă roșie sau vopsea din comerț? Răspunsul este cu ceai.
Ia ceai din fructe de pădure sau orice ceai din fructe roșii, fierbe-l bine, adaugă ouăle și lasă să fiarbă cam zece minute. Îndepărtează ouăle și lasă-le la răcit. Procesul poate fi repetat în funcție de cât de intensă vrei să fie culoarea.
Pentru ouă galbene, amestecă turmeric cu apă într-o cratiță și pune ouăle la fiert. Îndepărtează ouăle și repetă procesul până obții culoarea dorită.
Pentru ouă albastre, fierbe frunze de varză roșie într-o oală cu apă. Când apa s-a colorat intens într-un albastru purpuriu, adaugă ouăle și ține-le zece minute.
Ouă vopsite în șervețel. O altă metodă de a picta ouăle este de a le vopsi în șervețel. Pentru asta vei avea nevoie de șervețele colorate sau cu modele. Alege cele mai frumoase șervețele pentru ca modelele să se imprime pe ouăle deja vopsite sau pe ouă albe.
Pentru a vopsi ouăle cu tehnica șervețelului, cel mai bine este să folosești ouă albe. Ele se spală bine și apoi se usucă. Se fierb în apă cu puțină sare și oțet.
Apoi trebuie să separi straturile șervețelului ales, se decupează modelul și se pune deoparte. Ai nevoie de albuș de ou crud pentru a acționa ca un lipici.
Se unge coaja oului fiert cu puțin albuș crud și deasupra se pun modelele tăiate din șervețel. Apoi se unge cu și mai mult albuș. Aștepți ca totul să se usuce și ouăle sunt gata.
Poți folosi mai multe modele pe un singur ou. Ai grijă să decupezi din șervețel bucăți suficient de mici încât să nu îți rămână exces de șervețel pe ou.