Astfel, din ce în ce mai mulți oameni au un stil de viață tot mai puțin activ și un nivel redus de consum energetic. Definită drept o creștere exagerată a greutății corporale față de greutatea normală, din cauza acumulării de țesut adipos visceral sau subcutanat, obezitatea reprezintă o boală metabolică complexă. Mai mult, este considerată chiar o adevărată problemă de sănătate publică și o mare provocare, care necesită un management integrat, multidisciplinar.
Abordarea activă a pacienților care suferă de obezitate are două obiective principale: reducerea greutății corporale și a complicațiilor asociate cu obezitatea. Tratamentul conservator, care exclude intervenția chirurgicală, presupune o colaborare strânsă între pacient, nutriționist, kinetoterapeut și, nu în ultimul rând, psiholog.
Tratamentul obezității necesită consecvență și implicare activă din partea pacienților. Există pacienți care trec printr-un ciclu repetitiv de pierdere și creștere în greutate, cu efecte negative asupra sănătății, crescând riscul de hipertensiune arterială, dislipidemie și litiază biliară. Prin urmare, menținerea greutății după pierderea în greutate, alături de prevenirea și tratamentul complicațiilor, reprezintă un criteriu important pentru succesul gestionării obezității pe termen lung.
Scăderea în greutate se poate obține prin reducerea aportului total de calorii și prin modificarea compoziției macronutrienților din dietă, cum ar fi dietă săracă în carbohidrați sau cu indice glicemic scăzut. Pentru rezultate optime, activitatea fizică trebuie combinată cu restricția calorică prin dietă.
În cazul pacienților obezi care nu reușesc să obțină o reducere satisfăcătoare a greutății prin dietă, terapie comportamentală și activitate fizică, eventual tratament medicamentos, singura soluție eficientă de tratament este chirurgia obezității sau chirurgia bariatrică. Aceasta este o opțiune inclusiv pentru pacienții cu obezitate severă și complicații metabolice.
Scăderea în greutate prin tratament chirurgical este determinată prin diverse mecanisme, cum ar fi restricția alimentară, malabsorbția sau o combinație a acestora. De asemenea, intervențiile chirurgicale bariatrice influențează semnificativ mecanismele centrale de reglare a foamei și sațietății, prin modificarea secreției hormonale intestinale. Altfel spus, prin chirurgie bariatrică sistemul digestiv este modificat în așa fel încât să se obțină scăderea ponderală, o reducere a riscurilor asociate și o calitate mai bună a vieții pacienților.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice, realizate de chirurgi foarte bine pregătiți și cu o bogată experiență. Tratamentul modern al obezității morbide implică, la Spitalul Clinic SANADOR, intervenții minim invazive realizate laparoscopic sau robotic, în condiții de maximă siguranță.
Înainte de a stabili indicația de tratament chirurgical, pacienții beneficiază la SANADOR de o abordare integrată, multidisciplinară, așa încât să se poată lua cea mai bună decizie terapeutică, ținându-se cont de toate particularitățile cazului. Intervenția chirurgicală este doar una dintre etapele unui plan de tratament individualizat, concentrat pe sănătatea metabolică a pacientului.
Acest plan include o evaluare exhaustivă a stării de sănătate a pacientului, identificarea celei mai adecvate intervenții pentru scăderea în greutate și furnizarea de recomandări pentru menținerea unei greutăți optime pe termen lung. Mai mult decât atât, pentru a obține cele mai bune rezultate, pacienții beneficiază și de cele mai bune recomandări privind alimentația și stilul de viață de la specialiști în nutriție.