Modificările anunțate de Metrorex vor afecta toate tipurile de bilete și abonamente, iar ajustările vor viza atât utilizatorii obișnuiți, cât și categoriile speciale, precum studenții sau donatorii de sânge.

Metrorex explică faptul că acest proiect ar avea drept scop încurajarea utilizării abonamentelor

Metrorex explică faptul că acest proiect ar avea drept scop echilibrarea prețului unitar per călătorie și încurajarea utilizării abonamentelor lunare cu plata în avans. Aceste măsuri ar urma să asigure resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de exploatare, protejând în același timp călătorii fideli. Se estimează că veniturile din transportul călătorilor vor crește cu aproximativ 11 milioane de lei pe lună, ceea ce reprezintă o majorare medie de circa 45%.

În ceea ce privește biletele, prețurile pentru diferite tipuri de titluri de călătorie vor crește semnificativ. Astfel, un bilet pentru două călătorii va ajunge de la 6 lei la 10 lei, iar un abonament pentru 10 călătorii va costa 40 de lei față de 25 de lei în prezent. De asemenea, abonamentele pentru 24 de ore și 72 de ore vor avea și ele creșteri semnificative. Cel pentru 24 de ore va ajunge la 12 lei, față de 8 lei cât este acum, iar cel pentru 72 de ore va ajunge la 35 de lei, comparativ cu 20 de lei în prezent. Abonamentele lunare și semestriale vor crește și ele, ajungând la 100 de lei și respectiv 500 de lei.

În plus, prețurile abonamentelor pentru anumite categorii de persoane vor suferi ajustări. Astfel, pentru studenți, abonamentele vor crește de la 8 lei la 9 lei, iar 10 călătorii pentru aceștia vor costa 4 lei, în comparație cu 2,5 lei în prezent. De asemenea, abonamentele pentru donatorii de sânge vor fi majorate de la 40 de lei la 50 de lei.

metrou, Metrorex
SURSA FOTO: Dreamstime

Compania justifică aceste majorări prin evoluțiile economice recente

Metrorex justifică aceste majorări prin evoluțiile economice recente, menționând că în ultimii patru ani gradul de subvenționare a transportului cu metroul a scăzut semnificativ, de la 57,35% în 2021 la aproximativ 50% în 2024. În plus, creșterea prețurilor pentru combustibili, apă și energie termică, elemente esențiale în costurile de operare ale companiei, a avut un impact considerabil asupra veniturilor.

În ceea ce privește compararea tarifelor, compania subliniază faptul că prețul mediu al unei călătorii cu metroul în București este mult mai mic decât media europeană. Astfel, în prezent, prețul mediu este de aproximativ 1,71 lei pe călătorie, în timp ce în alte capitale europene acest preț ajunge la aproximativ 2 euro.

Proiectul de ajustare a tarifelor va contribui la îmbunătățirea financiară a Metrorex, cu un venit suplimentar de aproximativ 10,7 milioane de lei pe lună, ceea ce va ajuta compania să acopere mai bine cheltuielile de operare și să reducă deficitul financiar. Aceasta va permite asigurarea unui transport în condiții de siguranță și eficiență pe rețeaua de metrou din București.

De asemenea, Metrorex intenționează să ajusteze și tarifele biletelor comune cu STB și CFR, dar aceste modificări vor fi anunțate într-o etapă ulterioară. Utilizatorii care au achiziționat bilete sau abonamente până la aplicarea noilor tarife vor putea utiliza titlurile deja cumpărate până la expirarea acestora sau până la epuizarea numărului de călătorii.