În acest sens, compania a avizat, pentru cele 49 de staţii de metrou aflate în exploatare, care nu au trasee speciale, achiziţia de servicii de proiectare şi consultanţă pentru ''Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere'', care prevede dotarea staţiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice
"Metrorex a manifestat o preocupare constantă de a oferi condiţii de deplasare în siguranţă în interiorul staţiilor de metrou şi de creştere a mobilităţii persoanelor cu nevoi speciale, având în vedere recomandările Uniunii Europene cu privire la persoanele cu dizabilităţi şi persoanele cu mobilitate redusă, recomandările din Legea nr. 448/2006 privind protecţia persoanelor cu handicap, Strategia Naţională privind incluziunea acestor persoane elaborată de Ministerul Muncii pentru perioada 2014 – 2020. Astfel, pentru cele 49 de staţii de metrou aflate în exploatare, care nu au trasee speciale, Metrorex a avizat în data de 10.05.2015 achiziţia de servicii de proiectare şi consultanţă pentru 'Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere'. Aceasta prevede dotarea staţiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice", anunță Metrorex.
Potrivit sursei citate, pe Magistrala 4 a fost deja realizat pentru staţiile Jiului şi Parc Bazilescu traseul pentru direcţionarea persoanelor cu dizabilităţi, prin montarea unor dale ceramice speciale.
De asemenea, proiectele de finisaje pentru Magistrala 5 şi pentru cele două noi staţii de pe Magistrala 4 includ facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, atât lifturi, cât şi trasee marcate specific.
Acţiunea de accesibilizare a staţiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilităţi este asumată de Metrorex ca parte a strategiei sale de funcţionare şi dezvoltare. În acest sens, este de menţionat că toate staţiile de metrou accesibilizate au pictograme specifice – pentru a fi mai uşor identificate – şi, atunci când situaţia o impune, există personal instruit care poate ajuta persoanele cu dizabilităţi pentru a avea acces mai uşor la peron.
La momentul actual, trenurile de metrou din generaţia nouă sunt prevăzute cu pictograme afişate pe uşile de la capetele trenului, pictograme simbolizând accesul persoanelor care utilizează căruciorul mobil. De asemenea, în interiorul trenului – la capetele acestuia – sunt prevăzute două locuri speciale rezervate pentru persoanele care utilizează căruciorul mobil, precum şi bare de susţinere.
"Anunţul referitor la atenţionarea privind închiderea uşilor este audio (pentru a putea fi auzit şi de nevăzători) şi vizual (pentru a putea fi văzut şi de persoane cu afecţiuni de auz – printr-o lampă cu lumină roşie intermitentă, montată în zona fiecărei uşi şi vizibilă atât din interiorul, cât şi din exteriorul trenului). Semnalul de alarmă cu interfon este amplasat la o înălţime corespunzătoare şi accesibilă şi persoanelor care utilizează căruciorul mobil", mai spune Metrorex.
Compania precizează că hărţile de metrou afişate în staţii au indicaţii cu staţiile accesibilizate, prin pictograme specifice. Informaţiile sunt disponibile pe site-ul Metrorex, precum şi pe toate pliantele ce conţin harta Metrorex.
Potrivit legislaţiei în vigoare se oferă gratuitate la transportul cu metroul persoanelor cu dizabilităţi, iar în cazul persoanelor cu dizabilităţi de gradul I gratuitatea este oferită şi însoţitorilor. Cartelele de acces în metrou sunt eliberate numeric, în baza unei convenţii încheiate între compania noastră şi
consiliile locale, iar distribuirea acestor cartele gratuite pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru însoţitorii acestora, se face prin Direcţia Generală
de Asistenţă Socială.
"Toate aceste gratuităţi au fost şi sunt în continuare create pentru a creşte calitatea vieţii beneficiarilor, pentru a asigura prezenţa lor activă în societate şi pentru a le facilita integrarea socială, educaţională şi profesională", subliniază compania.
Sursa: Agerpres