Sistemul de transport cu metroul este singurul care contribuie esenţial la descongestionarea traficului.
În acest sens, Metrorex îşi propune organizarea unei proceduri de atribuire care să asigure angajarea unui prestator de servicii de proiectare calificat în servicii de arhitectură şi de inginerie specializată în domeniul transportului public urban subteran de metrou. Obiectivul contractului este de a furniza soluţia optimă pentru realizarea noii linii de metrou, din punct de vedere tehnico-economic şi cu asigurarea încadrării în timp şi în buget, în condiţiile asigurării standardelor de calitate, mediu, sănătate şi securitate a muncii.
Master planul realizat de Agenţia Japoneză – JICA recomandă realizarea unui nou coridor de transport public pe traseul Alexandriei-Rahova-Piaţa Unirii-Moşilor-Colentina-Voluntari.
Această magistrală va asigura preluarea în condiţii de capacitate şi viteză superioare a traficului actual şi cel previzionat, pe direcţia Nord-Est-Sud-Vest a Municipiului Bucureşti.
Aceasta linie de metrou va asigura legătura, pe direcţia Sud VEST -Nord EST, zona centrală (zona de afaceri, comerţ, administraţie, educaţie, cultură, teatru, cinema etc.) spre cartierele Rahova şi Colentina. Lungimea tronsonului este de circa 21 km, iar numărul probabil al staţiilor este de 31 şi un depou. Se estimează ca documentaţia şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei să fie elaborate într-un interval de circa 12 luni.

Durata propusă de realizare a lucrărilor la linia 7 de metrou Alexandriei-Voluntari va fi de aproximativ 7-8 ani.
Procedurile de licitaţie pentru elaborarea studiilor de pre-fezabilitate, fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru Magistrala 7 de metrou (Rahova – Colentina) ar fi trebuit să fie demarate pe 15 mai 2009, valoarea estimată a contractului urmând să fie de 37,8 milioane lei, fără TVA.
SURSA: Agerpres