Salvarea banilor din PNRR: lovitură pentru Cluj
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat că proiectul metroului din Cluj, planificat să fie finalizat în 2032 cu finanțare parțială din fonduri europene, va fi eliminat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). România a pierdut temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, care avea o valoare totală de 2 miliarde de euro. Guvernul are la dispoziție șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante și pentru a recupera banii pierduți.
Ministrul Câciu a asigurat că fondurile nu vor fi pierdute complet, ci vor fi recuperate treptat. În timpul emisiunii lui Cosmin Prelipceanu de la Digi 24, acesta a explicat că plata va fi parțială, iar fondurile destinate metroului din Cluj, în valoare de 300 de milioane de euro, vor fi realocate către alte investiții care nu întâmpină probleme din partea Comisiei Europene. Proiectul metroului va fi finanțat din alte surse, inclusiv din obligațiuni verzi emise de România.
„Discutăm despre metroul de la Cluj… problema nu a fost rezolvată, motiv pentru care vom avea o plată parțială, iar la revizuirea PNRR, metroul de la Cluj va fi eliminat ca investiție din acest plan și va fi finanțat din alte surse, de la Ministerul Transporturilor, din obligațiuni verzi emise de România. Fondurile aferente metroului de la Cluj (n.r. din PNRR), cele 300 de milioane de euro, vor fi realocate către o investiție de succes, care nu are probleme din perspectiva Comisiei Europene. Ce reproșează Comisia: nu a fost publicat în CJUE anunțul pentru lansarea licitației la valoarea actualizată a contractului de execuție. Toate celelalte jaloane vor fi rezolvate. Avem la dispoziție această perioadă de 6 luni pentru a soluționa aceste probleme“, a dat asigurări Adrian Câciu la Digi24.ro.
Jaloanele ratate de România
Problemele legate de metroul din Cluj au fost cauzate de nepublicarea anunțului pentru licitație la valoarea actualizată a contractului de execuție. În plus, România a îndeplinit doar 68 din cele 74 de jaloane incluse în cererea de plată numărul 3, șase dintre acestea fiind considerate neîndeplinite.
Printre jaloanele restante se numără: numirile la companiile din energie, operaționalizarea AMEPIP, scăderea pragului pentru microîntreprinderi, finanțarea metroului din Cluj-Napoca, numirile la companiile din transporturi și contractele pentru lucrări feroviare. Guvernul are șase luni pentru a corecta aceste probleme și a obține fondurile restante.